CBS: consumenten hebben iets meer vertrouwen in economisch klimaat

Niet eerder was het consumentenvertrouwen zo laag. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in februari iets gestegen. Wel liep de koopbereidheid van consumenten iets terug. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is de stemming over het algemeen economisch klimaat minder negatief dan in januari. Wel blijft het vertrouwen zeer laag. In december meldde het CBS dat consumenten nooit eerder zo somber waren. In januari veranderde de stemming niet.

Vertrouwen over komende twaalf maanden

De stemming verbeterde nu een klein beetje omdat consumenten iets meer vertrouwen kregen in het economische klimaat, vooral over de komende twaalf maanden. Ook over de afgelopen twaalf maanden werd de stemming beter, maar wel in mindere mate.

De koopbereidheid van consumenten liep juist terug. Consumenten achten het momenteel geen gunstige tijd voor grote aankopen zoals meubels, wasmachines en auto’s. Als het ging over de eigen portemonnee waren Nederlanders het afgelopen jaar somberder. Over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden ging de stemming juist iets vooruit, aldus het CBS.

Prijs koopwoning minder hard gedaald

Het CBS meldt vandaag ook dat de prijzen van verkochte bestaande koopwoningen in januari gemiddeld 3,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling was minder groot dan in december, toen de koopwoningen nog vier procent in prijs daalden. Ten opzichte van december waren de verkoopprijzen 0,6 procent hoger.
Het was voor het eerst in vijf maanden dat de prijzen in vergelijking met de maand ervoor stegen.

    • Lex Boon