Boekhistoricus Piet Verkruijsse overleden

Historisch Letterkundige en boekhistoricus Piet Verkruijsse (69) is overleden. Dat heeft de redactie van het tijdschrift Neder-L bekendgemaakt. Piet Verkruijsse (Groede, 1943) was een invloedrijke boekwetenschapper. Emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Marita Mathijsen schrijft in een reactie op het overlijden: […] nu hij er niet meer is wil ik benadrukken hoe groot het verlies is

Historisch Letterkundige en boekhistoricus Piet Verkruijsse (69) is overleden. Dat heeft de redactie van het tijdschrift Neder-L bekendgemaakt.

Piet Verkruijsse (Groede, 1943) was een invloedrijke boekwetenschapper. Emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Marita Mathijsen schrijft in een reactie op het overlijden:

[...] nu hij er niet meer is wil ik benadrukken hoe groot het verlies is voor de Neerlandistiek en de boekwetenschap. Hij hoorde tot een generatie boekwetenschappers die als we niet oppassen uitsterft. Zijn kennis van het boek, van druktechnieken, van paleografie, van letters en boekopbouw was fenomenaal, en beperkte zich niet tot een enkele periode. Dat hij bovendien ‘het boze oog’ had en geen boek kon openslaan of een zetfout ontdekte, is niet alleen vermakelijk, maar het getuigt ook van zijn onvergelijkbaar oog voor wat een boek moest zijn.

Verkruijsse studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1983 promoveerde hij op de zeventiende-eeuwse Zeeuwse kroniekschrijver Mattheus Smallegange. Hij heeft tot zijn pensioen in 2008 aan de UvA gewerkt.

Verkruijsse wordt zaterdag gecremeerd.