Ben je geworden wie je wilde worden?

Ben je geworden wie je vroeger had willen worden? In hoeverre ben je veranderd? Zijn je ideeën uitgekomen?

Grafisch ontwerper en fotograaf Jorgen Koolwijk (37) uit Utrecht legde zijn vrienden deze en nog meer persoonlijke vragen voor en maakte er een boek van dat nog het meeste wegheeft van een ouderwets vriendenboek. Phasebook, Behind the screens. Een oude foto, een foto van nu (gemaakt door Koolwijk) en een tekst die de vrienden zelf schreven naar aanleiding van de vragen. Koolwijk: „Hoe iemand antwoordde, mocht hij zelf weten. De enige eis was dat het rondom het portret werd geschreven of getekend. De een schreef hele verhalen, een ander maakte er een tekening van.”

Het idee werd ingegeven door, jawel, Facebook. Zijn boek, dat eind vorige maand is gepresenteerd, kun je zien als een analoge reactie op de digitale maakbaarheid. Een kritische kanttekening bij ons online leven.

„Ik vroeg me af wie de mensen zijn achter hun digitale profielen”, vertelt Koolwijk. Wat betekent het nog als je op Facebook iemand als ‘vriend’ toevoegt? Hoe goed ken je hem of haar eigenlijk? „Want je kunt je imago op internet heel makkelijk regisseren. Met veel feestfoto’s kun je bijvoorbeeld laten zien hoe hip je bent. Of je laat met ‘likes’ naar erudiete artikelen zien hoe slim je bent. Zo leer je iemand niet echt kennen. De berichten op Facebook en LinkedIn zijn vaak óf veel te nietszeggend óf juist veel te persoonlijk.”

Dus zocht Koolwijk in de offlinewereld zestig van zijn vrienden op, maakte portretten van hen en tijdens de gesprekken die daarbij ontstonden, ontdekte hij dat veel dertigers – die zijn vrienden zijn – zo’n beetje allemaal dezelfde ‘sores’ hebben. Vragen en twijfels rond de liefde. Hoe is het leven met een jong gezin, of wil je juist geen kinderen? Wat doe je met je carrière, wil je nog studeren, of reizen? Etcetera. „De gemene deler? Iedereen heeft het druk. En iedereen is niet zozeer bezig met geld verdienen, maar met het echte leven. Mooie dingen maken, echte gesprekken voeren, belangrijke keuzes maken. Maar ja, dat komt misschien omdat het om mijn vriendenclub gaat. Zelf ben ik ook zo.”

Lees meer over het Phasebook en ander werk van Jorgen Koolwijk op www.phasebook.nl en www.uncoated.nl