Ambtenaren geïrriteerd door optreden Rosenthal

Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn opnieuw boos over het optreden van hun politieke baas, minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD). Ze voelen zich door hem in de steek gelaten nadat hij de ambassadeur in Pretoria, André Haspels, had aangesproken op zijn persoonlijke Facebookpagina. Dat gebeurde na Kamervragen van de PVV over de ambassadeur. Haspels had op Facebook een pagina getiteld ‘Geen regering met steun van de PVV’ ‘geliked’.

De ondernemingsraad (OR) van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de kwestie een zeer kritische brief geschreven aan de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken. De OR schrijft tientallen boze reacties van ambtenaren te hebben ontvangen. De OR zegt ook ontstemd te zijn over de „onzorgvuldige” beantwoording van de Kamervragen, en bekritiseert dat de minister, „niet voor de eerste keer”, heeft nagelaten om „voor zijn ambtenaren op te komen.” De kwestie „leidt tot grote ophef, verontwaardiging en onzekerheid binnen (en buiten) het ministerie”.