Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Afghanen woedend over verbranding korans op Amerikaanse basis

Er zouden zo'n tweeduizend demonstranten bij de Amerikaanse luchtmachtbasis zijn. Foto AFP / Shah Marai

Bij een Amerikaanse luchtmachtbasis in de buurt van Kabul zijn protesten uitgebroken. De tweeduizend Afghanen die zich hebben verzameld bij de basis zijn boos over de verbranding van korans en andere religieuze voorwerpen door buitenlandse troepen. Dat meldt persbureau AP.

Enkele van de demonstranten die zich bij de basis hebben verzameld schieten in de lucht en gooien met stenen, meldt een Afghaanse politiefunctionaris aan persbureau Reuters. Ook zouden er molotov-cocktails worden gegooid.

‘Verbranding niet opzettelijk’

De korans en andere boeken zouden van gedetineerden zijn geweest die op de vliegbasis Bagram hebben vastgezeten. Ze zaten tussen afval van de basis dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm. Generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en heeft een onderzoek gelast naar het incident. Allen:

“We onderzoeken het incident en nemen stappen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ik kan u verzekeren, en ik beloof u, dit was niet opzettelijk.”

Vorig jaar braken er dagenlange gevechten uit tussen anti-Amerikaanse demonstranten en de Afghaanse politie, nadat een Amerikaanse dominee een koran had verbrand en de foto’s daarvan op zijn website had geplaatst.

Update 15:55 uur
Inmiddels is er een einde gekomen aan de betoging. De demonstranten hebben laten weten twintig mensen naar Kabul te sturen voor gesprekken met Afghaanse parlementariërs. Daarnaast willen ze met Karzai over het incident spreken.

Met een katapult schiet een demonstrant stenen naar de luchtmachtbasis. Foto AFP / Shah MaraiMet een katapult schiet een demonstrant stenen naar de luchtmachtbasis. Foto AFP / Shah Marai