270 miljoen euro verlies voor overnamekandidaat TNT Express

Een busje van TNT in Wellingborough, Groot-Brittannië. Foto Reuters / Darren Staples

Dure brandstof en de problemen in Europa en Latijns-Amerika hebben ervoor gezorgd dat TNT Express het afgelopen jaar een nettoverlies van 270 miljoen euro heeft geboekt. De omzet steeg met 2,7 procent naar 7,2 miljard euro. In 2010 werd nog een nettowinst behaald van 66 miljoen euro.

De resultaten van het bedrijf uit Hoofddorp waren in lijn met eerder uitgegeven verwachtingen. De resultaten werden gedrukt door het slechte laatste kwartaal. Het bedrijf boekte in de laatste drie maanden een verlies van 173 miljoen euro op een omzet van 1,873 miljard. Op de activiteiten in Brazilië werd 104 miljoen euro extra afgeschreven.

UPS wil TNT Express overnemen

TNT staat op het punt om overgenomen te worden. Gisteren werd bekend dat TNT Express al enkele weken onderhandelt met UPS. Het Amerikaanse koeriersbedrijf heeft een bod uitgebracht van 9 euro per aandeel, maar dat bod is door TNT afgewezen. Beleggers reageerden gisteren uitbundig op de onderhandelingen. Het aandeel sloot 60 procent hoger.

De onderhandeling zijn nog gaande, maar dat UPS interesse heeft kom niet als grote verrassing, zo schreef economieredacteur Steven Derix gisteren in NRC Handelsblad. Derix:

“Sinds de splitsing met PostNL, in mei van het vorige jaar, gaan er geruchten dat TNT Express (82.000 werknemers wereldwijd) een mooie vangst zou zijn voor UPS of FedEx, de superzwaargewichten op de wereldmarkt voor pakketbezorging. UPS uit Atlanta, Georgia – de afkorting staat voor United Parcel Service – is met 407.000 werknemers nu al de grootste koeriersdienst ter wereld, maar wil nog verder groeien – vooral in Europa. Door de Europese schuldencrisis en de lage stand van de euro is het relatief goedkoop winkelen voor de Amerikanen.”

Daarnaast bevindt TNT Express zich al een tijd in zwaar weer. Derix:

“Sinds de afsplitsing vorig jaar heeft het bedrijf uit Hoofddorp drie opeenvolgende winstwaarschuwingen moeten afgeven. Activistische aandeelhouders, zoals het Amerikaanse beleggingsfonds Jana, beklagen zich al maanden over het in hun ogen slechte bestuur van de onderneming. Aan de Amsterdamse beurs verloor het aandeel ruim de helft van zijn waarde.”

Bij de opening van de beurs vandaag dook het aandeel bijna 1 procent in de min.

    • Lex Boon