Ze gaan er aan, sms'te hij. En ja hoor

Sven Kramer won gisteren voor de vijfde keer het WK allround. Hij verpletterde de concurrentie. Toch gaat hij zijn aanpak veranderen.

Sven Kramer of the Netherlands competes in the men's 10000m event during the ISU World Allround Speed Skating Championships in Moscow February 19, 2012. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING)
Sven Kramer of the Netherlands competes in the men's 10000m event during the ISU World Allround Speed Skating Championships in Moscow February 19, 2012. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Redacteur Schaatsen

Moskou. Hoe superieur is de schaatser, die niet eens bovenmatig geboeid lijkt door de uitdaging om volgend seizoen als eerste in de historie voor de zesde keer wereldkampioen allround te worden? Sven Kramer vond het in Moskou op voorhand al nauwelijks speciaal dat hij met zijn vijfde titel op gelijke hoogte kwam met vooroorlogse kampioenen als de Noor Oscar Mathisen en de Fin Clas Thunberg. Zijn doel? „Ze gaan er aan”, sms’te hij een kwartier voor de start van het toernooi vanaf het middenterrein naar oud-ploeggenoot Erben Wennemars op de tribune. En ze gingen er aan. Allemaal. Alweer.

Hoe superieur is de schaatser, die bij zo’n indrukwekkende prestatie vooral vooruitkijkt naar de komende twee jaar en concludeert dat het anders moet? In de week vóór het wereldkampioenschap voedde Kramer bewust de discussie over zijn contractverlenging bij TVM. „Geen een-tweetje”, sprak hij dreigend. Een andere ploeg misschien, een eigen commerciële ploeg? Een andere coach dan Gerard Kemkers, wie weet wel Jillert Anema van de BAM-ploeg of Peter Mueller van het Noorse CBA?

Een andere aanpak wil hij in elk geval, zei hij ook gisteren weer na de huldiging bij het WK allround. Kramer wil zich meer dan tot nu toe richten op de lange afstanden. Met de blik strak op zijn ultieme doel: goud op vijf en tien kilometer bij de Spelen van Sotsji 2014. Desnoods kost het hem maar zijn zesde wereldtitel als allrounder, zei hij zelfs.

En Kramer is al zo goed op de lange afstanden, bleek ook in de fraaie ijstempel Krylatskoje weer. Hij kon zich op de 500 meter zelfs een foutje veroorloven (overschrijding van de lijn met het risico van diskwalificatie) en een mindere slotronde op de 1.500 meter. Maar op de sleutelafstand (vijf kilometer) counterde hij soepel een gedurfde aanval van concurrent Jan Blokhuijsen, versnelde zelf na de helft van de race, om in een toptijd van 6.14,23 minuut de concurrentie te vermorzelen. Zijn ruime zege op de tien kilometer leek moeiteloos. „Die moet veel beter”, oordeelde hij echter achteraf. En zijn uitmuntende vijf kilometer dan? „Die tijd rijden anderen ook. En ik rijd liever tijden die de andere niet kunnen rijden.”

Sinds zijn terugkeer na een jaar van fysieke en mentale problemen – „volgens mij heeft hij tussendoor gewoon lekker doorgetraind”, zei nummer drie van het WK Koen Verweij – werd Kramer (25) op zijn favoriete afstanden al een paar keer verslagen, door Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Beiden deel uitmakend van de BAM-marathonploeg van coach Anema. Vandaar zijn openlijke flirt? Kramer hulde zich na zijn wereldtitel in stilzwijgen over zijn toekomst. „Ik weet het echt nog niet”, zei hij slechts. Zijn onderhandelingspositie bij TVM is na Moskou verder versterkt. En misschien wil hij na zeven jaar Kemkers iets anders.

TVM-directeur Arjan Bos vertelde gisteren in de wandelgangen dat hij ervan uitgaat dat zijn kopman gewoon bijtekent tot en met ‘Sotsji’. Volgens hem is er een „discrepantie” tussen wat Kramer in de media zegt en zijn meer meegaande houding in de gesprekken met TVM. En de schaatsploeg is trouwens niet afhankelijk van één man. „Wij houden een goed budget, wel minder dan voorheen maar genoeg om in het huidige schaatslandschap een topploeg te blijven. Wij hebben ook een plan B, al houd ik dat voor mezelf.”

Toch kan de sponsor nooit blij zijn met de dreiging van Kramer om te vertrekken bij de ploeg, die hem vorig jaar ondanks zijn afwezigheid een riant salaris betaalde. Ook zijn vrijage met een andere coach dan Kemkers valt niet goed. TVM zal de succesvolle coach in elk geval niet laten vallen. Kemkers zelf keek gisteren alvast vooruit naar de komende twee seizoenen met Kramer, als zijn kopman toch blijft. „We moeten goed analyseren hoe Sven op dit niveau is gekomen. Misschien is de truc wel om het allrounden toch nog een jaar te blijven gebruiken, zodat hij in Sotsji hard schaatst.”

Deze optie van Kemkers lijkt niet in lijn met de gedachten van Kramer, die zich louter op de lange afstanden wil richten. Een aanpak met veel duurtrainingen, veelal op de fiets, die ook de BAM-ploeg succes brengt. Maar TVM is meer een ploeg van allrounders dan van stayers. De nummer twee van het WK, Blokhuijsen, ontwikkelt zich dit seizoen onder Kemkers en zijn assistent Bart Veldkamp spectaculair. Hij lijkt zich niet langer te laten ondersneeuwen door Kramer. Ook Blokhuijsen houdt alle opties voor de toekomst open.

Kramer maakt zich na zijn jaar afwezigheid geen al te grote zorgen over de opkomst van de nieuwe allroundtoppers Blokhuijsen en Verweij. Hij telde zijn zegeningen in Moskou. „Ik krijg hier de bevestiging dat ik weer op mijn absolute topniveau kan komen.” Zie zijn ogen en sluit die zesde allroundwereldtitel nog maar niet uit.

    • Maarten Scholten