Wil het volk brood of Spelen?

De Romeinen krijgen geen Spelen. Dat heeft de Italiaanse regering vorige week besloten uit angst dat er anders te weinig geld voor brood overblijft. In 2020 dus geen Olympische Spelen in Rome. Maar wel in 2028 in Amsterdam (of Rotterdam)? Daarover zal het volgende kabinet in 2016 een standpunt innemen, zo is afgesproken. Dus, normaal gesproken, in het jaar na de landelijke verkiezingen.

Lastige kwestie, net nu Nederland in een recessie zit en het nog jaren zuinig aan moet doen.

Het huidige kabinet zegt veel sympathie voor Olympisch Vuur te hebben, de organisatie achter het Olympisch Plan 2028. Maar van sympathie kun je geen Spelen betalen. Dit kan dus een thema in de verkiezingscampagne van 2015 worden: moet de Staat garanties geven om eventuele tekorten te dekken? Er zijn, nog zeer voorlopige, berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat de Spelen in het ergste geval de samenleving met een strop van 3 tot 3,8 miljard opzadelen.

In de Tweede Kamer lieten SP en ChristenUnie afgelopen week blijken daarom nu al niets meer te zien in Olympische Spelen die heel misschien over zestien jaar in Nederland worden gehouden.

De Amerikaan Mitt Romney, die campagne voert om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap te veroveren, probeert juist electorale munt te slaan uit zijn eigen olympische succes. Hij werd indertijd bij de organisatie van de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City gehaald, om ze te redden nadat er een omkoopschandaal was losgebarsten.

Romney was zaterdag terug in Salt Lake City: hij was uit op stemmen en op geld. Maar tegenstanders, onder wie zijn rivaal Rick Santorum, hebben hem nu voor de voeten geworpen dat hij destijds in Washington wel heel veel federaal geld heeft losgepeuterd om de Spelen van 2002 te kunnen betalen. Goede sier maken over de rug van de belastingbetaler, heet dat.

De vraag is straks: willen de Nederlandse kiezers de Spelen? Of is alleen brood genoeg?

John Kroon

    • John Kroon