Wat als Romney verliest in Michigan?

Noteert u even: 28 februari, Michigan. Met een paar uitroeptekens. Deze Republikeinse voorverkiezing wordt er een om extra in de gaten te houden. De laatste peiling van Public Policy Polling, laat zien dat de  achterstand van Mitt Romney op Rick Santorum slinkt. Santorum staat nog voor, met 37 tegen 33 procent.

Maar laat dit even inwerken. Romney kan de grote staat Michigan verliezen. Het is geen zuidelijke staat, het Republikeinse DNA is er niet buitengewoon conservatief of evangelisch-christelijk. Het zou Romney-terrein moeten zijn. Het is boven alles de staat waar zijn vader gouverneur was, en waar hij zelf opgroeide. De campagne van Romney is dan ook gebouwd rondom de wortels van de familie Romney in Michigan.

Een verlies in Michigan zou dus een regelrechte afgang zijn voor Romney, die zich profileert als de onvermijdelijke keuze voor de Republikeinse presidentskandidatuur.  Als hij al niet de noordelijke industriestaat Michigan kan winnen, tja, waar dan eigenlijk wel?

Om die reden is de stokoude discussie over een nieuwe kandidaat weer in leven geblazen. Deels komt dat door de pers, die van speculatie houdt, deels door Republikeinse ‘insiders’, die zich zorgen maken. Want nog altijd ziet de partijelite alleen Mitt Romney als kanshebber tegen Barack Obama. Dit schreef Jonathan Karl, politiek commentator, op de website van ABC News, waar hij een anonieme Republikeinse senator citeerde.

A prominent Republican senator just told me that if Romney can’t win in Michigan, the Republican Party needs to go back to the drawing board and convince somebody new to get into the race.  ‘If Romney cannot win Michigan, we need a new candidate’, said the senator, who has not endorsed anyone and requested anonymity. The senator believes Romney will ultimately win in Michigan but says he will publicly call for the party to find a new candidate if he does not. ‘We’d get killed’, the senator said if Romney manages to win the nomination after he failed to win the state in which he grew up.

 

Het is laat, maar het kan nog steeds. Voor Super Tuesday, op 6 maart, is nog maar 15 procent van de afgevaardigden van de Republikeinse Conventie gekozen. Deze afgevaardigden kiezen formeel de presidentskandidaat. Mike Allen, commentator van Politico, schreef vrijdag in zijn dagelijkse nieuwsbrief (tip!) dat er paniek heerst in de Republikeinse elite:

A tippy-top Republican, unprompted, yesterday sketched the germ of a plan for a new candidate if Rick Santorum upsets Mitt Romney in the Michigan primary. Our friend brought visual aids: chicken-scratched versions of prosaic documents that are circulating among GOP insiders like nuclear-code sheets: In case of mayhem, break glass!

 

Dat laat de vraag open wie het dan wél moet doen. Chris Christie, Marco Rubio en Jeb Bush worden vaak genoemd als dark horses, die moeiteloos de eenheid in de partij kunnen herstellen. Maar pas twee maanden na het begin van de voorverkiezingen instappen maakt niet bepaald een daadkrachtige indruk.

    • Guus Valk