‘Geen collegegeld voor besturende student om boete te omzeilen’

De VVD en D66 willen dat studenten die een jaar plaats nemen in een bestuur worden vrijgesteld van collegegeld. Met een wetsvoorstel willen Kamerleden Anne Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) dat actieve studenten de ruimte krijgen om zich te ontplooien, zonder dat ze daar financieel voor worden gestraft.

Dat meldt persbureau Novum. Nu is het nog zo dat studenten die gebruik willen maken van bestuursbeurzen, ingeschreven moeten staan aan een universiteit of hogeschool en dus collegegeld moeten betalen. In het wetsvoorstel wordt het ontvangen van een bestuursbeurs losgekoppeld van het ingeschreven staan als student.

Studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tijdens hun bestuursjaar uit te schrijven van de universiteit, maar door een contract te sluiten met de universiteit houden ze wel recht op een bestuursbeurs en bijvoorbeeld studentenhuisvestiging. Lucas vindt het belangrijk dat studenten zich breed ontwikkelen en bestuurlijke ervaring opdoen. “Dat is goed voor de studenten, voor de universiteit en voor de BV Nederland.” Van der Ham: “Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam.”

Volgens het ingediende voorstel is het de eigen keuze van de student of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar. Ook is het aan de universiteit zelf om te bepalen of het op basis van dit voorstel een regeling wil opstellen voor collegegeldvrij studeren.

Volgens NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter heeft het wetsvoorstel van Van der Ham en Lucas grote kans van slagen. Funnekotter:

“Het is een breedgedragen wetsvoorstel door regeringspartij VVD en D66, de andere partijen zullen er geen bezwaren tegen hebben. Maanden geleden liet staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra weten geen zin te hebben in het maken van een aanpassing aan de onderwijsplannen voor langstudeerders. Hij nodigde Kamerleden uit zelf een oplossing aan te dragen voor het omzeilen van de langstudeerboete waar actieve studenten tegenaan lopen.”

    • Hans Klis