VS en Britten willen geen aanval van Israël op Iran

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben er gisteren openlijk bij Israël op aangedrongen geen aanval uit te voeren op nucleaire faciliteiten in Iran. Daaruit kan worden opgemaakt dat het Westen niet gerust is op de Israëlische plannen ten aanzien van Iran.

Zowel de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, als de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, onderstreepte gisteren dat een Israëlische aanval op Iran ernstige gevolgen zou hebben voor de hele regio. Zij drongen er bij Israël op aan de in kracht toenemende internationale sancties tegen Iran meer tijd te geven. De sancties zijn bedoeld om Iran te dwingen het verrijken van uranium te bevriezen. Dat zou het voor Iran moeilijker maken een atoomwapen te ontwikkelen.

Generaal Dempsey zei dat het „onduidelijk” is of Teheran zo ver zal gaan dat het daadwerkelijk een atoombom maakt. Hij zei te geloven dat de Iraanse regering een „rationele speler” is. Hij noemde het „prematuur om te beslissen dat de tijd voor een militaire optie is gekomen”. Dempsey gaat ervan uit dat Israël beseft dat dit de Amerikaanse houding is, zei hij. Aan de andere kant wilde hij niet zeggen dat de VS Israël tot dit standpunt heeft bekeerd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontving president Obama’s nationale veiligheidsadviseur, Tom Donilon. Volgens de Israëlische staatsradio waren „dreigingen in de regio” het onderwerp van gesprek. Behalve tegen het nucleaire programma van Iran heeft de Israëlische regering de afgelopen week ook gefulmineerd tegen Iraanse terroristische plannen na explosies in onder andere India en Thailand.

Een delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap is vanochtend in Teheran aangekomen om vragen beantwoord te krijgen die het IAEA al geruime tijd heeft over de mogelijke militaire dimensies van het Iraanse nucleaire programma. Een eerste bezoek, eind vorige maand, verliep volgens het IAEA plezierig, maar leverde geen concrete antwoorden op. Ook Iran wil op korte termijn de onderhandelingen hervatten met de grote mogendheden over een diplomatieke oplossing voor de nucleaire controverse.

Iran heeft Intussen reageerde Teheran

Op het olie-embargo, per 1 juli, van de Europese Unie tegen Iran heeft Iran gereageerd door een olieboycot tegen Frankrijk en Groot-Brittannië af te kondigen. De vergeldingsmaatregel heeft geen grote consequenties. Iran levert de EU 18 procent van haar olie. Maar Frankrijk neemt maar 3 procent van zijn olie uit Iran af en Groot-Brittannië nog minder. Iran meldde „onze olie aan nieuwe klanten te leveren”. (Reuters, AP, AFP)