VN: verdubbeling van vluchtelingen uit Mali

Het aantal Malinezen dat naar buurlanden is gevlucht is de afgelopen tien dagen verdubbeld naar 44.000. Dat heeft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekendgemaakt. Aanleiding zijn de hevige gevechten tussen Toeareg-rebellen en Malinese regeringstroepen in het noorden van het land.

Volgens de UNHCR zijn 18.000 vluchtelingen aangekomen in Mauretanië, eenzelfde aantal in Niger en 8.000 in Burkina Faso. „Terwijl er mensen blijven aankomen, hebben onze teams de hulp opgevoerd. De vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht in provisorische tenten in dorpen langs de grens met Mali”, zei een woordvoerder van de UNHCR. „Humanitaire hulp is meer dan nodig omdat de Sahel bedreigd wordt door een ernstige voedselcrisis door verschillende jaren van droogte.”

Het Internationale Rode Kruis meldt dat de gevechten hebben geleid tot 60.000 ontheemden binnen Mali. Amnesty International spreekt van de „ernstigste mensenrechtencrisis” in Noord-Mali in twintig jaar.

Het noorden van Mali, een uitgestrekte woestijn „wordt al jaren gekenmerkt door het gemis van een rechtstaat en kan in chaos worden gedompeld als de strijd verder gaat”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

De opstand in het noorden van Mali begon vorige maand na de terugkeer van duizenden Toeareghuurlingen uit Libië. Samen met andere Toeareggroepen vormden ze de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad en vielen ze de afgelopen weken enkele steden in het noorden van Mali aan. Daarbij zouden veel doden zijn gevallen, maar deze berichten zijn niet te verifiëren.

Vorige week werden er hevige gevechten gemeld rond Tessalit, nadat de rebellen een legerbasis rond de stad belegerd hadden. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft de Toeareg-rebellen vrijdag opgeroepen een einde te maken aan het geweld. ECOWAS heeft Mali 3 miljoen dollar toegezegd om de humanitaire gevolgen van de opstand het hoofd bieden. (AFP, BBC)