VN: geen blauwhelmen meer gegijzeld in Darfur

Caption: (FILES) Senegalese United Nations Organization Mission in DR Congo (MONUC) soldiers hand over their weapons as they leave Kisangani, Oriental Province, on June 16, 2010. Darfur rebels say 49 UN peacekeepers were captured on Feburary 20, 2012 are mainly from Senegal. AFP PHOTO / GWENN DUBOURTHOUMIEU Senegalese blauwhelmen op archiefbeeld in Congo. Vandaag zouden rebellen in Darfur 52 VN-vredessoldaten gegijzeld hebben, de VN weerspreken dit feit. Foto AFP / Gwenn Dubourthoumieu

De 52 VN-vredessoldaten die vastgehouden zouden worden door een rebellengroep in de West-Soedanese provincie Darfur worden niet meer gegijzeld.

Dat laat de Afrikaanse missie van de Verenigde Naties (UNAMID) weten aan persbureau AFP in een reactie op het nieuws. Volgens een woordvoerder worden zij “niet vastgehouden”, maar wilden zij de drie Soedanezen die hen vergezelden en niet vrijgelaten werden niet “achterlaten”.

Eerder vanmiddag meldde een woordvoerder van de islamistische Justice and Equality Movement (JEM) aan persbureau Reuters dat de voornamelijk uit Senegal afkomstige blauwhelmen vastgehouden werden omdat zij “zonder toestemming … territorium [van JEM] hebben betreden, en omdat ze werden vergezeld door drie Soedanesen die [JEM] ervan verdenk[t] te werken voor de veiligheidsdiensten”.

JEM vecht samen met andere rebellengroepen als de Sudan Liberation Movement tegen de regering van president Omar al-Bashir in Khartoum.

    • Hans Klis