VJ Movement: De Heilige Maagd van de Dood beschermt Mexicanen

Bijna tussen neus en lippen door maakte Mexico gisteren melding van, uiteindelijk, 44 doden in een gevangenis. Ze kwamen om bij gevechten, waarschijnlijk tussen drugsbendes die achter de tralies de strijd van de straat gewoon voortzetten.

Geweld is er onderdeel geworden van het dagelijks leven. Dan weer bungelen er verminkte lijken aan een brug, dan verdwijnen er vrouwen en jonge meisjes. Regelmatig worden er massagraven gevonden. Verkrachtingen, ontvoeringen, moorden en aanvallen op journalisten: de Mexicanen leven ermee. In vijf jaar tijd vonden bijna 60 duizend mensen de dood.

Als geweld zo alledaags is, zo lijkt het, gaan mensen het vereren en verheerlijken. VJ Movement correspondent Juan Martinez maakte deze reportage over Santa Muerte; de Heilige Maagd van de Dood. Haar beeltenis straalt niets liefelijks uit. Het is kale schedel, een dode Maagd die de spot lijkt te drijven met de Katholieke beeltenissen van Heiligen.

Criminelen en drugshandelaren, maar ook veel gewone mensen, vereren haar. In het streng Katholieke Mexico is Santa Muerte een doorn in het oog van de geestelijk leiders. Maar wie elke dag het gevoel heeft dat het laatste uur zomaar geslagen kan hebben, kruipt op zijn knieën naar haar toe en zoekt bescherming bij haar.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement