Uitgelicht

Film

Domicile conjugal (François Truffaut, 1970, F). Semi-autobiografische film van regisseur Truffaut is vierde in reeks rond personage Antoine Doinel (Jean-Pierre Léaud), die ditmaal huwt (met Claude Jade), vader wordt en overspel pleegt (met Hiroko Berghauer). Arte, 20.15-21.50u.

L’amour en fuite (François Truffaut, 1978, F). Vijfde en laatste deel in Truffauts cyclus over Antoine Doinel, zijn door Jean-Pierre Léaud gespeelde alter ego. Even lichtvoetig als weemoedig mozaïek over de onbereikbaarheid van duurzame liefde bevat vele fragmenten uit de eerste vier delen. Ook met Marie-France Pisier, Claude Jade. Arte, 21.50-23.20u.

Stand-by (Roch Stéphanik, 2000, F). Drama over vrouw die door emigrerende echtgenoot op luchthaven Orly wordt achtergelaten en daar als prostitué in haar onderhoud voorziet. Film handelt over het trauma van verlating en het langzaam veranderen van hoofdrolspeelster Dominique Blanc van al te afhankelijke echtgenote in zelfstandig functionerend wezen. Blanc ontving César voor haar rol. TV5, 23.55-01.50u.

Informatief

Smaak. Serie roadmovies waarin Bruno Wyndaele, Axel Daeseleire en Michiel Hendrickx op zoek gaan naar het best denkbare product om het lievelingsgerecht van een gast te bereiden. Vanavond is die gast actrice Sally-Jane Van Horenbeeck, die van wild houdt. Bruno en Michiel gaan mee op jacht en chef-kok Bart Thoelen (1 ster voor zijn Les Palmiers, in Laroque des Albéres) bereidt het resultaat van de jachtpartij. Sally-Jane mag er aan het eind van de aflevering over oordelen. Eén, 20.35-21.15u.

Tegenlicht: zeg nooit nooit. Argentinië 10 jaar na het bankroet. Tegenlicht maakte tien jaar geleden twee afleveringen over Argentinië, dat toen op het dieptepunt van een economische crisis verkeerde. Argentijnen lieten zien hoe zij de crisis doorstonden en welke trucs werden ingezet om te overleven. Het land is sindsdien economisch met indrukwekkende cijfers hersteld, maar lijkt opnieuw boven aan de glijbaan te staan. Programma gaat nu terug naar de mensen van toen om te zien hoe zij de crisis overleefd hebben en wat wij daarvan leren kunnen.Ned.2, 21.00-22.00u.

The Diamond Queen. In het laatste van drie programma’s van Andrew Marr over de dit jaar jubilerende koningin Elizabeth II wordt teruggekeken op de belangrijkste gebeurtenissen van haar regeringsperiode en zeggen voor het eerst al haar volwassen kleinkinderen iets over hun grootmoeder. BBC 1, 22.00-23.00u.

The Cove. Richard O’Barry trainde in de jaren 60 dolfijnen voor de tv-serie Flipper. Nu is hij een fanatieke tegenstander van het vangen van dolfijnen en vertrekt hij met regisseur Louie Psihoyos en een team activisten op een geheime missie. Het team dringt binnen in een afgelegen lagune in Japan, waar vermoedelijk dolfijnen worden gevangen. De plek wordt zwaar bewaakt; pottenkijkers zijn niet gewenst en worden door de lokale autoriteiten als vijanden beschouwd. Met camera’s als rots of als plant gecamoufleerd filmen ze wat zich in de lagune afspeelt: de dolfijnen worden in het water afgeslacht. Film won in 2010 de Oscar voor beste documentaire. Canvas, 23.00-00.25u.

Geschichte im Ersten: Jazz für die Russen. Documentaire over de toernee van de big band van Benny Goodman door de Sovjet-Unie in 1962. Met archiefopnamen van de concerten in Moskou en Leningrad, privéfoto’s en gesprekken met alle nog levende muzikanten. Daaronder ook interviews met Russische jazzfans en -musici die destijds een concert bezochten. De Petersburger jazzmuzikant David Goloschekin vertelt hoe de KGB probeerde te verhinderen dat zij contact maakten met hun Amerikaanse idolen. Saxofonist en bandleider Gennadi Golstein herinnert zich hoe hij destijds stiekem jamde met Goodman en daar later problemen door kreeg. ARD, 23.45-00.30u.

Amusement

The bleak old shop of stuff. Komische avonturenserie die zich afspeelt in Victoriaans Londen en de stijl van Charles Dickens persifleert. Jedrington Secret-Past krijgt een nieuwe partner in zijn winkel. Maar is Harmswell Grimstone echt zo aardig of is hij een ongelooflijke slechterik? En wat voor geheim schuilt er in de brief die Jedringtons vrouw Conceptiva zo van streek heeft gemaakt dat ze op weg is gegaan naar End-It-All-Dock? BBC 2, 21.30-22.00u.

Radio

Componist van de week: Frédéric Chopin. Tot en met vrijdag elke avond op dit tijdstip een half uur Chopin. Vanavond twee stukken: deel 2 uit Pianoconcert nr 2 in f op 21, uitgevoerd door Bella Davidovich met het London Symphony Orchestra o.l.v. Neville Mariner; gevolgd door Andante spianato in G en Grande Polonaise brillante in Es op 22, vertolkt door Martha Argerich.Presentatie: Jan Rot.Radio 4, 19.30-20.00u.