Topmannen tegen aanpak dubbel paspoort

Topbestuurders uit het Nederlands bedrijfsleven hebben een petitie getekend tegen de kabinetsplannen om het bezit van meerdere nationaliteiten aan banden te leggen.

De petitie op internet is een initiatief van Worldconnectors en drie New Yorkse afdelingen van Nederlandse politieke partijen. Worldconnectors is een organisatie van Nederlanders uit politiek, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die nieuwe visies op internationale vraagstukken ontwikkelt. Hun petitie op internet telt ruim 20.700 handtekeningen. De namen van Shell-topman Dick Benschop, Philipsbestuurvoorzitter Frans van Houten, Herman Wijffels (ex-Rabobank), Wim Dik (ex-KPN) staan onder de petitie.

De petitie keert zich tegen het plan om het staatsburgerschap te schrappen als Nederlanders in het buitenland een tweede paspoort krijgen. Voor Nederlanders in het buitenland – onder wie werknemers van multinationals – betekent dit een belemmering van hun mobiliteit. Initiatiefnemer Olav Haazen van D66 New York spreekt van een „onomkeerbare brain drain”, die het kabinet-Rutte zal veroorzaken als het zijn plannen doorzet.