TNT staat op het punt overgenomen te worden

Het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS heeft een begerig oog laten vallen op TNT Express. Naar nu blijkt onderhandelen de partijen al weken over een overname.

Steven Derix

Het lek zat naar verluidt in de Londense City. Afgelopen vrijdag belde een ingewijde met de Britse pers. Kort daarop kwam het nieuws naar buiten: het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS wil TNT Express uit Hoofddorp overnemen.

De summiere persberichten die TNT en UPS de wereld in stuurden, laten nog veel vragen onbeantwoord. Duidelijk is dat TNT een bod van negen euro per aandeel heeft afgewezen. Maar duidelijk is ook dat de onderhandelingen tussen de twee partijen nog lang niet zijn afgerond. Volgens UPS „is het niet zeker dat er overeenstemming zal worden bereikt”. Maar de overnamekandidaat zelf sloeg een voorzichtig optimistische toon aan. „We blijven in gesprek met de intentie om de zaak op te lossen”, zei Antony Burgmans, president-commissaris van TNT Express, tegen het Het Financieele Dagblad.

Betrokkenen bij TNT Express reageerden vanochtend verrast op het nieuws. De centrale ondernemingsraad van TNT was niet op de hoogte, zegt voorzitter Marc van Kerkhoff. De ondernemingsraad zou vandaag spreken met de raad van bestuur. Tot dat moment wil Van Kerkhoff nog niet reageren. „Wij willen eerst weten wat er aan de hand is.”

Toch komt het bod van UPS niet als een grote verrassing. Sinds de splitsing met PostNL, in mei van het vorige jaar, gaan er geruchten dat TNT Express (82.000 werknemers wereldwijd) een mooie vangst zou zijn voor UPS of FedEx, de superzwaargewichten op de wereldmarkt voor pakketbezorging. UPS uit Atlanta, Georgia – de afkorting staat voor United Parcel Service – is met 407.000 werknemers nu al de grootste koeriersdienst ter wereld, maar wil nog verder groeien – vooral in Europa. Door de Europese schuldencrisis en de lage stand van de euro is het relatief goedkoop winkelen voor de Amerikanen. Bovendien bevindt TNT Express zich in zwaar weer. Sinds de afsplitsing vorig jaar heeft het bedrijf uit Hoofddorp drie opeenvolgende winstwaarschuwingen moeten afgeven. Activistische aandeelhouders, zoals het Amerikaanse beleggingsfonds Jana, beklagen zich al maanden over het in hun ogen slechte bestuur van de onderneming. Aan de Amsterdamse beurs verloor het aandeel ruim de helft van zijn waarde.

In dat licht lijkt negen euro per aandeel (waardoor het totale bod op 4,9 miljard euro uit komt) geen slechte deal. Uit het persbericht blijkt dat het gaat om een tweede, verhoogde bieding, nadat een eerste bod door TNT al eerder naar de prullenbak was verwezen. Financieel persbureau Dow Jones citeerde vanmorgen een bron „die kennis heeft van de onderhandelingen.” Volgens de bron hoopt TNT Express dat het bod verder wordt verhoogd.

Het bestuur van TNT zou bovendien ongelukkig zijn met de voorwaarden die UPS heeft verbonden aan de deal. Na de overname zou UPS volgens de EU wel eens een te dominante speler kunnen worden op de Europese markt. Om toestemming te krijgen uit Brussel zouden verschillende onderdelen van TNT moeten worden afgestoten. Dat laatste is precies de nachtmerrie waarvoor de vakbonden eind januari waarschuwden in een open brief aan het kabinet. De bonden vreesden dat TNT Express onder druk van activistische beleggers als Jana zou worden opgeknipt. De besprekingen met UPS waren toen al aan de gang.

    • Steven Derix