Titels die de wereld koud laten

De Nederlandse dominantie bij het allroundschaatsen gaat hand in hand met een toenemende desinteresse in het buitenland. De WK waren ook in Noorwegen bijzaak.

Twee wereldkampioenen, Sven Kramer voor de vijfde keer en Ireen Wüst voor de derde keer. Een compleet Nederlands erepodium bij de WK allround in Moskou, met achter Kramer ploeggenoot Jan Blokhuijsen op de tweede en Koen Verweij op de derde plaats. Bij de vrouwen werd debutante Linda de Vries vierde. De Nederlandse dominantie bij het allrounden is compleet.

Tegenover de oranjesuccessen staat het grote gebrek aan belangstelling voor het allrounden in de rest van de wereld. „In Noord-Amerika en Azië is het allroundschaatsen overleden”, constateerde de Noorse oud-schaatser Even Wetten, in 2005 wereldkampioen op de 1.000 meter en tegenwoordig televisiecommentator voor de Noorse zender NRK.

Zaterdag werd zijn uitzending vlak voor het begin van de laatste vier ritten van de vijf kilometer afgebroken voor een verslag van de populairdere biatlon. „Ook in Noorwegen is de interesse minder en minder, ook al rijden Håvard Bøkko (vierde) en Sverre Lunde Pedersen (achtste) best goed.” De Noren ergeren zich aan de Nederlandse dominantie en missen geld en faciliteiten om aan te haken.

De Russen, die in 1962 nog met 100.000 toeschouwers per dag toekeken hoe hun helden Viktor Kositsjkin en Jevgeni Grisjin schitterden in het besneeuwde Dinamo-stadion, liepen dit weekend nauwelijks warm voor de WK allround in de ijstempel van Krylatskoje. Het toernooi was vooral een reünie van oud-kampioenen als Kositsjkin, Nicolai Goeljajev of Lidia Skoblikova. De huidige kopman, titelverdediger Ivan Skobrev, kwam er voor eigen publiek niet aan te pas: vijfde. Hij verklaarde dat zijn grootste doel dit seizoen de WK afstanden zijn, eind maart in Thialf.

Ook bij de vrouwen stelden de nummers twee (Martina Sablikova) en drie (Christine Nesbitt) na afloop dat zij de afzonderlijke afstanden veel belangrijker vinden dan het allrounden. Op de Spelen zijn alleen medailles te verdienen per afstand. De Amerikaan Shani Davis, tweevoudig wereldkampioen allround, deed daarom niet eens meer mee. Zijn talentvolle landgenoten als Jonathan Kuck en de afwezige Brian Hansen, in de junioren vrijwel even sterk als hun generatiegenoot Koen Verweij, beschikken niet over de middelen om de wedloop met hun Nederlandse concurrenten vol te houden.

Dus stijgt alleen in Nederland het niveau van het allrounden, met achter Kramer de snel verbeterde jongeren Blokhuijsen (22) en Verweij (21) en achter Wüst de 23-jarige Linda de Vries. „In 2003 waren we ook een, twee, drie en vier”, zegt TVM-coach Gerard Kemkers. „De jaren erna werden we eraf gereden door de Amerikanen Chad Hedrick en Davis.”

Kramer zei na zijn vijfde titel – hij deelt een record met de vooroorlogse kampioenen Oscar Mathisen uit Noorwegen en Clas Thunberg uit Finland – dat hij het in 2013 gaat doen. Meer focus op de lange afstanden, minder op allrounden. Wie weet met een andere coach of in een andere ploeg. Maar opvolgers dienen zich voorlopig alleen in Nederland aan.

    • Maarten Scholten