Tientallen doden bij gevangenisrel in Mexico

Bij een grote rel in een gevangenis nabij Monterrey, een industriestad in het noorden van Mexico, zijn gisteren 44 gevangenen omgekomen. Een onbekend aantal gedetineerden is mogelijk ontsnapt.

De rel brak uit in de nacht van zaterdag op zondag. Het duurde twee uren voordat de politie de rel tussen twee rivaliserende drugsbendes, de Zetas en het Golfkartel, had neergeslagen. Er werden zelfgemaakte messen aangetroffen. Een aantal gevangenen kwam om door wurging.

Leden van de Zetas en het Golfkartel, die zich twee jaar geleden van elkaar hebben afgesplitst, werden gevangen gehouden in gescheiden celblokken. Onderzocht wordt nu of bewakers zijn omgekocht om de deur tussen de gangen te openen. De gevangenisdirecteur en de dienstdoende bewakers zijn allemaal meegenomen voor ondervraging.

De gewelddadige machtstrijd om de productie en smokkel van drugs in Mexico speelt zich ook in de gevangenissen af. Rellen komen vaker voor. In januari stierven 31 gedetineerden bij een gevangenisrel in de staat Tamaulipas. In juli vorig jaar kwamen 17 gevangenen om bij gevechten in een gevangenis in Ciudad Juarez, een stad op de grens met Amerika waar de strijd tussen de drugsbendes zeer hevig is.

De Mexicaanse overheid verricht veel arrestaties om de kartels te ontmantelen. De rechtbanken kunnen de toestroom niet aan, waardoor veel verdachten lange tijd gevangen zitten zonder veroordeling. In de gevangenis in Monterrey waar de rellen uitbraken zou mogelijk 70 procent van de 2.500 gevangenen nog in afwachting zijn van een proces.

Het is het tweede gevangenisdrama in Latijns-Amerika in korte tijd. Vorige week kwamen ruim 350 gedetineerden om bij een grote brand in een gevangenis in Honduras. Ook hier zaten veel mensen vast zonder veroordeling. (AP, BBC)