Tien book trailers die je gezien moet hebben

Over het effect op de verkoop van book trailers wordt al gedebatteerd sinds ze in 2003 zijn uitgevonden. Tien must-see trailers op een rij. Los van het nut van deze vorm van reclame maken, zijn er book trailers die je gezien moet hebben om met enige autoriteit over het genre te kunnen spreken. Weblog Boeken

Over het effect op de verkoop van book trailers wordt al gedebatteerd sinds ze in 2003 zijn uitgevonden. Tien must-see trailers op een rij.

Los van het nut van deze vorm van reclame maken, zijn er book trailers die je gezien moet hebben om met enige autoriteit over het genre te kunnen spreken. Weblog Boeken selecteerde de tien trailers des onderscheids:

1: De oudste

For the record: niet wegens het hoge niveau geselecteerd. Het betreft hier de eerste book trailer ooit gemaakt, voor het romantische vampierenverhaal Dark Symphony van Christine Feehan. Het baas van het bedrijf dat deze boektrailer maakte, Sheila Clover English van Circle of Seven Productions, bezit het trade mark op de term book trailer.

2: De mooiste

Deze stop-motion book trailer voor Going West van Maurice Gee ontving vorig jaar zeer terecht de prijs voor ‘Best Big Budget/Big House trailer’. Het filmpje werd geproduceerd door de New Zealand Book Council.

3: De filmigste

De boeken van James Ellroy (LA Confidential) doen het goed als verfilmingen, dus het lijkt logisch om voor het boek een trailer te maken die zo gebruikt kan worden in de bioscoop:

4: De slimste

Ernest van der Kwast is een auteur aan wie je het promoten van zijn eigen werk wel kan overlaten. Voor Mama Tandoori maakte hij een serie slim gevonden trailers. Hier is er eentje van:

5: De recht-voor-zijn-raapste

De erotische roman House of Holes van Nicholas Baker krijgt licht-scabreuze en tegelijk taalkundig en literair zeer verantwoorde trailer:

6: De goedkoopste

Een paar weken krassen met een pen was genoeg om een poëtisch promofilmpje op te leveren voor I Am in the Air Right Now Kathryn Regina:

7: De langste

Een superlange trailer voor een superlange lul. Henk van Straten relativeert zijn eigen status door een filmpje waarin zowel uitgever als collega-auteurs hem niet echt lijken te steunen:


Toef Jaeger schreef over deze trailer in nrc.next:

Superlul, zo heet het boek waarmee Henk van Straten binnenkort debuteert, en hij heeft een mooie parade aan collega’s weten op te trommelen voor de ‘book trailers’ die hij via Facebook en Twitter de wereld in stuurt: James Worthy, Leon Verdonschot, Robert Vuijsje, allemaal doen ze mee aan de zelfrelativerende reclamefilmpjes. Misschien heeft Van Straten de kunst wel afgekeken van Gary Shteyngart, die voor zijn Super Sad True Love Story bekende collega’s wist te strikken om hem te promoten door hem belachelijk te maken.

Daarom als bonus ook het hilarische clipje voor Super Sad True Love Story van Gary Shteyngart:

8: De vertederendste

Een lief robotje, wat wil je nog meer? Voor i-ROBOT Poetry van Jason Christie.

9: De indirectste

Tree of codes van Jonathan Safran Foer is een boek waar je vooral nieuwsgierig naar moet worden (want het boek daadwerkelijk lezen, dat zit er waarschijnlijk niet in). De trailer speelt daar handig op in:

10: De uitgebreidste

Artieste Marjolijn Heemstra vroeg vijftien (Bekende) Nederlanders om elk een gedicht uit haar debuutbundel Als Mozes had doorgevraagd voor te lezen. Onder meer Arie Boomsma, Noraly Beyer, Nicolette Kluijffer, André Kuipers werkten mee. Hier Hennie Vrienten:

Met dank aan Daan Stoffelsen en Chris Kooi. Ben ik ‘klassiekers’ vergeten? Laat het vooral weten in de comments.