Santorum ziet 'moordartsen' door Nederland sluipen

Rick Santorum, Republikeinse mededinger naar het Amerikaanse presidentschap, vertelt zijn kiezers ook over Nederland. En hoe. Ouderen in Nederland dragen een opvallende accessoire om hun pols. Een armbandje met de tekst ‘pleeg geen euthanasie op mij’.

Zoals vampiers terugdeinzen voor een streng knoflook, moet dit armbandje de artsen afschrikken die met een gifspuit door de gangen van Nederlandse ziekenhuizen sluipen. Ze speuren naar zieke oudjes om uit de weg te ruimen.

Dat macabere beeld schetste Santorum kiezers, op een filmpje van twee weken geleden, dat dit weekend een hit op internet werd.

Van de Nederlanders die sterven door euthanasie heeft de helft dat helemaal niet gewild, aldus Santorum, de meest conservatieve deelnemer aan de Republikeinse voorverkiezingen. Ouderen kijken daarom wel uit om naar een Nederlands ziekenhuis te gaan, ze vluchten naar het buitenland. „Omdat ze bang zijn dat ze, vanwege de kosten, het ziekenhuis nooit meer uit komen.”

Alle feiten die Santorum noemt zijn onjuist. Volgens hem sterft tien procent van de Nederlanders als gevolg van euthanasie. In werkelijkheid is dat twee tot drie procent. Zoals bekend moet de patiënt een wilsverklaring hebben getekend.

De Nederlandse moordartsen passen in het wereldbeeld van Santorum, een katholiek. Hij is tegen euthanasie, het homohuwelijk en iedere vorm van abortus – ook als de zwangerschap komt door verkrachting of incest, of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Tot voor kort werd het niet voor mogelijk gehouden dat Santorum het namens de Republikeinen gaat opnemen tegen president Obama. Maar inmiddels is hij Mitt Romney voorbij in de peilingen. Dit weekend zei hij dat Obama abortus aanmoedigt door gratis echo’s beschikbaar te stellen. De beschuldiging dat Obama geen echte christen is, trok hij kort daarna weer in.

Op veel Amerikaanse weblogs werden de verdraaide feiten van Santorum rechtgezet. Vooral naar Amerika geëmigreerde Nederlanders lieten van zich horen. De kwestie leverde de Republikeinse aartsconservatief zelfs een Nederlandse bijnaam op: Rick Krankjorum.