Rode Kruis onderhandelt in conflict Syrië om staakt-het-vuren

Caption: A member of the Free Syrian Army takes position in Idlib in northwestern Syria on February 18, 2012. A senior Chinese envoy called for all sides in Syria to stop the violence and for elections to go ahead peacefully after Damascus talks with President Bashar al-Assad, state media said. AFP PHOTO/BULENT KILIC Een lid van het Vrije Syrische Leger bij Idlib op 18 februari. Foto AFP / Bulent Kilic

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis onderhandelt met de Syrische autoriteiten en gewapende opstandelingen om een tijdelijk staakt-het-vuren af te kondigen. Dit is de enige manier voor de organisatie om medische hulp te kunnen leveren aan mensen die getroffen zijn door het aanhoudende geweld in het land.

Het zou gaan om een staakt-het-vuren van twee uur in gebieden zoals Homs, melden diplomatieke bronnen rond het Rode Kruis aan persbureau Reuters. Volgens Rode Kruis-woordvoerder Carla Haddad onderzoekt de hulporganisatie samen met de Syrische afdeling van de Rode-Halve-Maan verschillende manieren om medische hulp richting Syrische slachtoffers te kunnen sturen. Het tijdelijk neerleggen van wapens door beide partijen is daar een optie van, aldus Haddad.

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad stuurde vandaag opnieuw tanks en andere versterkingen naar het bovengenoemde Homs. Volgens activisten is dit een teken dat Assad zich opmaakt voor een hernieuwd offensief om de stad te ontdoen van opstandige elementen. Zij vrezen “brute beschietingen die geen onderscheid maken tussen militaire of burgerdoelen”.

Het zou goed mogelijk zijn dat Damascus voor het referendum over een nieuwe grondwet aanstaande zondag de opstandelingenbolwerken in het land het zwijgen wil opleggen, schrijft persbureau AP.

    • Hans Klis