Rechter oordeelt: Lees ‘Les misérables’!

Eind januari 2012 kreeg een Vlaamse verkeersovertreder van een Belgische rechter een opmerkelijke straf. Hij moest Tonio lezen, A.F.th. van der Heijdens requiemroman over zijn verongelukte zoon. Flavorwire meldt nu dat rechters vaker literatuur bij vonnissen inzetten.

Zo blijkt Thomas Willmore, een rechter in het plaatsje Logan in de Amerikaanse staat Utah, al langer veroordeelden op te dragen Les miserables te lezen, de roman uit 1862 over de Franse onderklasse van de Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885).

De genade van Bisschop Bienvenue moet in de ogen van Willmore beklaagden kunnen inspireren. Als man van stand kan hij hoofdpersoon Jean Valjean, vanwege diefstal, tot een lange gevangenisstraf veroordelen. Toch ziet Bienvenue daarvan af. Hij laat Valjean vrij en stelt hem zo in staat een nieuw leven op te bouwen.

De handelingswijze van Bienvenue strookt volgens Willmore met het doel van de rechtsspraak. Uiteindelijk moet een veroordeling ervoor zorgen dat toekomstige misdaden worden voorkomen. Er is, zo laat Les misérables volgens Willmore zien, ook na het begaan van een misdaad nog hoop.

Hoe Willmore controleert of veroordeelden het 12oo pagina’s tellende boek ook daadwerkelijk gelezen hebben? Ze moeten een boekverslag bij hem inleveren.

    • Roderick Nieuwenhuis