Rebellen Darfur houden 52 blauwhelmen vast

Een rebellengroep in de West-Soedanese provincie Darfur zegt 52 VN-vredessoldaten vast te houden. De soldaten komen voornamelijk uit Senegal, meldt een woordvoerder van de rebellen aan persbureau Reuters.

De soldaten maken deel uit van UNAMID, de VN-missie die zich inzet voor de bescherming van burgers en die helpt bij ontwikkelingshulp in Darfur. Van de groep gevangengenomen soldaten komen de meesten uit Senegal.

De soldaten worden vastgehouden door de islamistische Justice and Equality Movement (JEM). Die groep is, samen met andere rebellengroepen als de Sudan Liberation Movement, in gevecht met de regering in Khartoum.

“Wij houden de UNAMID-soldaten vast, omdat ze zonder toestemming ons territorium hebben betreden, en omdat ze werden vergezeld door drie Soedanesen die wij ervan verdenken te werken voor de veiligheidsdiensten.” - een woordvoerder van de JEM

    • Peter van der Ploeg