Oud-activist Gauck Duitse presidentskandidaat

Wulffs aftreden was een belangrijke politieke tegenslag voor Merkel.

De theoloog en voormalig Oost-Duitse mensenrechtenactivist Joachim Gauck wordt waarschijnlijk de nieuwe president van Duitsland. De Duitse regering en twee belangrijke oppositiepartijen maakten gisteravond bekend Gauck te nomineren.

De oppositiepartijen SPD en Groenen steunen de onafhankelijke kandidaat Joachim Gauck, net als de liberale regeringspartij FDP. Bondskanselier Angela Merkel moest inschikken: voor haar was de kandidatuur van Gauck voor het ceremoniële ambt in eerste instantie onbespreekbaar. Het was aan Merkel te danken dat oud-president Christian Wulff twee jaar geleden in zijn strijd tegen Gauck tot president werd gekozen.

Wulff maakte vrijdag zijn aftreden bekend. Zijn positie werd onhoudbaar toen het Openbaar Ministerie in Hannover donderdag om opheffing van zijn immuniteit vroeg, opdat een gerechtelijk onderzoek naar het staatshoofd mogelijk werd. Het OM wil onderzoeken of hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten door gunsten van ondernemers aan te nemen. Daardoor zijn niet alleen Wulff en Merkel beschadigd geraakt, maar ook het presidentsambt. Zijn aftreden is een belangrijke politieke tegenslag voor Merkel.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsrepubliek dat een president onder dreiging van een gerechtelijk onderzoek is afgetreden. NRC

Lees meer over Wulff in het commentaar op Opinie: pagina 17

    • Joost van der