Ophef over medisch beroepsgeheim; toestand prins Friso blijft onzeker

In de medische wereld is ophef ontstaan over het optreden van neurochirurg Kees Tulleken. Door informatie over de toestand van prins Johan Friso te delen met zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn, zou hij het medisch beroepsgeheim hebben geschonden.

Tulleken lichtte Koelewijn vrijdag in over de conditie van de prins, om, zo zegt hij, „het incorrecte beeld bij te stellen dat tot dan toe in de media werd geschetst”. Volgens veel collega’s ging hij daarmee over de schreef. „Een schaamteloze schending van het medisch beroepsgeheim”, concludeerde medisch ethicus Erwin Kompanje afgelopen weekend op zijn blog. In een telefonische reactie zegt hij dat Tulleken geen toegang tot de medische gegevens had mogen krijgen. „Hij had moeten zeggen: deze patiënt gaat mij niet aan.”

Ben Crul, arts en oud-hoofdredacteur van Medisch Contact, zei in een gesprek met de NOS dat er „een gerede mogelijkheid is” dat Tulleken (71) in het geval van een tuchtklacht door het medisch Tuchtcollege wordt gestraft. „Ik vraag me af of hij ooit de eed van Hippocrates heeft afgelegd, maar hij heeft hem in ieder geval niet gesnapt.” Het beroepsgeheim van de arts bevat een zwijgplicht. De Wet op de individuele beroepen in de gezondheidszorg bepaalt dat het beroepsgeheim alles behelst waarvan de arts „het vertrouwelijke karakter moest begrijpen”.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kan het nog tot eind van week duren voor er meer bekend wordt over de toestand van de prins. Hij is nog steeds niet buiten levensgevaar.

Interview Tulleken: pagina 6In het nieuws: pagina 6-9