Ontmoeting Medvedev en Russische oppositie levert niets op

Caption: Russian President Dmitry Medvedev (3rd R) meets with representatives of political parties, with opposition leader Boris Nemtsov (R), at the Gorki presidential residence outside Moscow February 20, 2012. REUTERS/Yekaterina Shtukina/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Russische president Dmitri Medvedev (derde rechts) tijdens een ontmoeting met Russische oppositieleiders buiten Moskou. Foto Reuters / Kremlin

Een zeldzame ontmoeting tussen de Russische president Dmitri Medvedev en oppositieleiders om hervormingen te bespreken heeft niks opgeleverd. Volgens persbureau Reuters kwamen de politici niet tot wezenlijke concessies om de aanhoudende protesten tegen presidentskandidaat en huidig premier Vladimir Poetin te stoppen.

Sinds de vermeende fraude bij de Russische parlementsverkiezingen van begin december demonstreerden tienduizenden Russen tegen de partij van Poetin en Medvedev, Verenigd Rusland en roepen zij op tot een “Rusland zonder Poetin”.

Vandaag hield Medvedev een ontmoeting met de organisatoren van deze protesten en leiders van niet-geregistreerde politieke partijen in zijn huis buiten Moskou. Het was het eerste directe contact tussen oppositie en het Kremlin sinds december.

Medevedev liet in een televisietoespraak na de ontmoeting weten dat hij suggesties voor hervormingen van het Russische politieke systeem, “dat verre van ideaal is”, met open armen verwelkomt. Hiermee lijkt de Russische president te laten zien dat het Kremlin zich bewust is van de weerstand tegen een nieuw termijn van Poetin als president.

    • Hans Klis