Nieuwe protesten in Damascus door politie verijdeld

Na demonstraties op vrijdag en zaterdag in het westen van de Syrische hoofdstad tegen het regime van president Bashar al-Assad hebben politie en veiligheidsdiensten gisteren met een massale aanwezigheid nieuwe protesten bij begrafenissen van doodgeschoten activisten verijdeld. Demonstraties in de hoofdstad zijn tot dusverre zeldzaam gebleven. In het centrum van Damascus bleef het overigens rustig.

Het bewind stuurde versterkingen naar Homs in het centrum van het land, waar het leger al twee weken probeert een aantal opstandige wijken weer onder controle te krijgen. Volgens de oppositie dreigt een humanitaire ramp in de belegerde en beschoten wijken.

In de noordelijke regio Idlib werden gisteren een staatsaanklager en een rechter in een hinderlaag doodgeschoten, een dag na een moordaanslag op een gemeenteraadslid in de stad Aleppo. De aanslagen weerspiegelen de groeiende militarisering van de opstand.

Na Rusland leverde dit weekeinde ook China kritiek op de westerse houding jegens Syrië, die minder door het zelfverklaarde „prijzenswaardige doel van bevrijding van de bevolking wordt geïnspireerd dan door geopolitieke overwegingen”. Op bezoek in Damascus riep onderminister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun zowel oppositie als bewind op het geweld te staken.

In Washington onderstreepte de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, dat ingrijpen in Syrië „erg moeilijk” zou zijn, omdat het geen Libië is. Het Syrische leger is „zeer capabel”, aldus Dempsey, en beschikt over moderne luchtafweer en chemische en biologische wapens. Dempsey, voorzitter van de verenigde chefs van staven, noemde het ook prematuur om de oppositie te bewapenen. „Ik zou op dit moment iedereen willen uitdagen om voor mij de oppositiebeweging in Syrië helder te identificeren.”

De Syrische autoriteiten lieten zaterdag de blogger Razan Ghazzawi vrij die vorige week was gearresteerd bij een inval in het Syrische Centrum voor de Media, dat probeert op te komen voor vrijheid van meningsuiting. Dat meldde de Facebookpagina Free Razan. (Reuters, AP, AFP)