Momentum tilt Santorum naar favorietenpositie, Romney zakt weg

Hij komt van ver maar op het moment lijkt het erop dat de voormalig senator uit Pennsylvania, Rick Santorum, weer volop in de strijd is. Foto AP / Paul Sancya

Het gaat de gedoodverfde favoriet voor het Republikeinse presidentskandidaatschap niet best. Mitt Romney bevindt zich op een glijdende schaal ten opzichte van Rick Santorum, die volgens CNN nu op de meeste stemmers kan rekenen.

Landelijk gezien verkiest 36 procent van de geregistreerde Republikeinse kiezers op dit moment Santorum boven Romney (28 procent). Sinds woensdag is de voormalig gouverneur van Massachusetts daarmee 5 procent gezakt, meldt CNN. Volgens de dagelijkse poll van Gallup’s ging Romney Santorum toen nog voor met 33 om 31 procent.

Sinds zijn verrassende comeback in drie staten begin deze maand is laatstgenoemde van 16 procent tot 36 gestegen. Romneys campagne is sindsdien van toon veranderd en hij valt zijn tegenstander aan in interviews en reclamespots. Santorum kwam deze maand zelf wat ongelukkig in het nieuws toen hij dacht Nederland te kennen.

Op dinsdag 6 maart wacht waarschijnlijk een veldslag als tijdens ‘Super Tuesday’ in tien staten tegelijk wordt gestemd. Woensdag is op CNN het laatste tv-debat te zien voor deze veelbesproken dinsdag. Hiervoor wordt nog in de staten Arizona en Michigan (28 februari) en Washington (3 maart) gestemd.

    • Jules Seegers