Meer nieuws als er nieuws is

Zoals u inmiddels ongetwijfeld weet, heeft prins Johan Friso van Oranje-Nassau een ernstig ski-ongeluk gehad. Dat is nieuws – en daar hoort een krant over te berichten. Zeker als er geruchten de ronde doen, heeft een journalist als taak zoveel mogelijk informatie in te winnen om de geruchten te bevestigen dan wel te ontkrachten.

Maar is zo’n ongeluk een reden om een bijna permanente nieuwsstroom op touw te zetten, ook als er niet echt iets wezenlijks te melden valt? Is het nodig om het publiek thuis reanimatieles te geven? Of om een paar uur later al met een schuin oog terug te blikken op het leven van de prins?

Wij vinden van niet. Daarom staan er vandaag geen speculaties, scenario’s of analyses van allerhande randverschijnselen in deze krant – ook al is de druk, en de verleiding, soms groot om toch maar ‘mee te praten’ over nieuws dat zelfs de kranten in Hongkong en New York heeft gehaald. Zodra er weer relevante informatie te melden valt, zullen wij dat uiteraard doen. Maar tot die tijd is enige nuchterheid gepast.

Overigens, voor wie in het voorpaginaverhaal van vandaag, over de tol van roem, een verband met de prins herkent – die in zekere zin ook een tol voor zijn roem betaalt –, dat is puur toeval. Dit artikel was al ver voor vrijdag in de maak. Dat bevestigt ons in onze journalistieke aanpak: incidentoverstijgende journalistiek is soms per toeval actueler dan het ‘nieuws’ zelf.

Hoofdredacteur nrc.next

    • Rob Wijnberg