Lloyds laat bankiers bonus terugbetalen

Tien bankiers van Lloyds Banking Group moeten hun bonus over 2010 terugbetalen wegens wanprestatie. In het totaal wordt er 2 miljoen pond (2,38 miljoen euro) teruggevorderd. Het is de eerste keer dat een Britse bank een dergelijke maatregel neemt.

De bankiers waren allen betrokken bij de verkoop van payment protection insurance, een verzekering op aflossingen. Die bleek volgens de toezichthouder vaak ten onrechte te zijn verstrekt, en in april bepaalde het Hooggerechtshof dat klanten compensatie mogen eisen. Lloyds heeft 3,2 miljard pond opzij gezet voor mogelijke schadevergoedingen. Naar verwachting zullen de jaarresultaten van de bank, die het vrijdag bekendmaakt, daarom fors tegenvallen.

Onder de bankiers die nu hun bonus moeten inleveren, is oud-topman Eric Daniels. Hij kreeg een bonus van 1,45 miljoen pond en moet daarvan nu de helft teruggeven. Daniels zag eerder al af van zijn bonus over 2009. Toen was dat omdat Lloyds deels genationaliseerd moest worden. De staat heeft 43 procent van de aandelen in handen. De bank raakte in de problemen door de overname van de noodlijdende HBOS (Halifax Bank of Scotland).