Kortkolom kunst

Theater Rotterdam verbindt vier cultuurinstellingen

Door onze correspondent

Rotterdam. Vier culturele instellingen in Rotterdam gaan samenwerken om kosten te besparen. Het gaat om de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam. De instellingen hebben de jaarlijkse subsidieaanvraag bij de gemeente gezamenlijk ingediend en gaan verder onder de naam Theater Rotterdam. De samenwerking levert een forse kostenbesparing op, zegt directeur bedrijfsvoering Bert Determann van de Rotterdamse Schouwburg. „Je doet een aantal dingen samen en dus slimmer. Waarom zijn bijvoorbeeld vier kassa’s nodig? Het zou goed kunnen dat we vanaf één locatie alle kaartverkoop gaan voeren.” Ook willen de vier partners straks marketingcampagnes met elkaar uitzetten. Met de samenwerking hopen zij de forse bezuinigingen op cultuur deels te ontlopen. Zo krijgt het Productiehuis Rotterdam vanaf volgend jaar geen subsidie meer van het ministerie van Cultuur. Behalve een kostenbesparing streven de instellingen ook een gezamenlijk artistiek beleid na. De programmering wordt beter op elkaar afgestemd, zegt Determann. „Wunderbaum krijgt wat te zeggen over wat de Schouwburg presenteert, en andersom.”

Nederland op lijst mooiste boekhandels

Rotterdam. Twee van de twintig mooiste boekhandels ter wereld staan volgens de culturele website Flavorwire in Nederland. Het betreft de boekhandel van Selexyz in Maastricht, gevestigd in een oude Dominicaanse kerk, en het American Book Center aan het Amsterdamse Spui. De Selexyz-vestiging wordt geprezen omdat er „de kracht van het lezen volledig tot zijn recht komt”, de American Book Store vanwege de „verrassende vormen van het pand”. Er staan elf Europese boekhandels in de lijst. (NRC)

Allen wint WGA Award voor Midnight in Paris

Los Angeles. De scenario’s voor Midnight in Paris en The Descendants zijn gisteravond door het Amerikaanse gilde van film- en tv-scenaristen WGA verkozen tot beste van het afgelopen filmjaar. De stomme zwart-witfilm The Artist leek tot de grote favorieten te behoren. De film werd echter gediskwalificeerd omdat het scenario van een Fransman, regisseur Michel Hazanavicius, was. Het drama over de opkomst van films met geluid dingt nog wel mee naar tien Oscars, waaronder die voor beste film. De WGA Awards tellen als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die zondag worden uitgereikt in Los Angeles. (Novum)

Dirigent (81) overlijdt tijdens reünieconcert

Rotterdam. Gerard van der Weerd, de oprichter en oud-dirigent van het Frysk Jeugd Orkest, is zaterdagavond overleden. Hij werd onwel tijdens een jubileumoptreden in de stadsschouwburg in Leeuwarden en overleed later in het ziekenhuis. Van der Weerd richtte het jeugdsymfonieorkest 35 jaar geleden op voor jonge amateurmuzikanten. (Novum)