Kortkolom buitenland

Letten tegen Russisch als tweede taal

Riga. Een overgrote meerderheid van de kiesgerechtigden in Letland heeft in een referendum zaterdag een voorstel verworpen om het Russisch officieel de tweede taal te maken. Ongeveer driekwart stemde tegen. Voor bijna dertig procent van de 2,2 miljoen inwoners van Letland is Russisch de eerste taal. Lang niet iedere Russisch-talige mag stemmen, omdat velen van hen niet de Letse taaltest hebben gedaan die voorwaarde is voor burgerschap. De voorstanders claimden dat de Russischtalige minderheid achtergesteld is sinds het Letland in 1991 onafhankelijk werd. van de Sovjet-Unie. (AP, Reuters)

Saoedische activist na 5 jaar cel vrijgesproken

Riad. Een Saoedische rechtbank heeft gisteren een mensenrechtenactivist wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De activist heeft vijf jaar gevangen gezeten op beschuldiging van steun voor de ideologie van Al-Qaeda. De activist, Said bin Zeghair, hoogleraar aan een islamitische universiteit in Riad, bepleit sinds lange tijd liberalisering van het Saoedische systeem, een absolute monarchie. Hij werd in 1995 voor het eerst gearresteerd, en negen jaar zonder vorm van proces vastgehouden. (AP)

Zeker twintig doden bij aanslag in Bagdad

Bagdad. Bij een nieuwe zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker twintig mensen om het leven gekomen. Doelwit vormde een politie-academie. De dader bracht zich in zijn auto vol explosieven tot ontploffing toen een groep rekruten het gebouw verliet. Politie en leger zijn bijna dagelijks doelwit van aanslagen. Zoals gebruikelijk werd de aanslag toegeschreven aan de sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak, dat volgens Iraakse en Amerikaanse functionarissen een aanzienlijk gevaar blijft. (AP)

Militaire oefeningen Zuid-Korea bij grens

Seoul. Zuid-Korea heeft vandaag in het kader van een militaire oefening bommen laten ontploffen op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, ondanks Noord-Koreaanse dreigementen gisteren dat op de aangekondigde oefening een „genadeloze” aanval zou volgen. Deze Noord-Koreaanse aanval bleef uit. Het eiland ligt in de Gele Zee, net onder de grens met Noord-Korea, dat deze grens niet erkent. In januari voerde Zuid-Korea soortgelijke oefeningen uit, toen bleven Noord-Koreaanse dreigementen uit. (BBC, AP)

3 NAVO-militairen in Afghanistan dood

Kabul. Drie Italiaanse militairen die onderdeel uitmaakten van de NAVO-legermacht zijn vandaag in een auto-ongeluk in het westen van Afghanistan omgekomen. Eerder lieten NAVO-woordvoerders weten dat ze waren gedood tijdens een militaire operatie. De Italiaanse president Giorgio Napolitano uitte in een verklaring van medeleven direct zijn „diepe emotie”. De auto waarin de soldaten zaten zou in een kanaal terecht zijn gekomen. (AP)

Politie India pakt twee Italiaanse mariniers op

new delhi. De Indiase politie heeft gisteren twee Italiaanse mariniers gearresteerd vanwege een schietincident waarbij vorige week twee Indiase vissers om het leven kwamen. Afgelopen woensdag schoten de mariniers op een vissersboot voor de Zuid-Indiase staat kust. Ze voeren mee op het Italiaanse vrachtschip om het schip te beschermen tegen piraterij. Italië betwist het recht van India om de mariniers vast te houden, omdat het incident in internationale wateren zou hebben plaatsgevonden. (AP)