Kort nieuws media

Kamervragen Dibi na arrestatie journalist

Rotterdam. Na de arrestatie gisteren van een cameraman in Apeldoorn, wil Kamerlid Tofik Dibi (Groen Links) Kamervragen stellen aan minister Opstelten (Justitie). Volgens Dibi duidt het incident op toenemend politieoptreden tegen journalisten. Freelance journalist Niels Damstra filmde gisterochtend een aanrijding op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Een agent eiste dat Damstra de beelden wiste en wilde dat hij zich legitimeerde. Toen Damstra dit weigerde en wees op zijn recht op vrije nieuwsgaring, werd hij meegenomen. Hij is inmiddels vrijgelaten, maar de politie nam zijn camera in beslag. Kamerlid Tofik Dibi zei tegen nieuwssite Nu,nl: „Het lijken telkens incidenten maar het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring.” (NRC)

Ontslag bij sportzender na gebruik ‘spleetoog’

Bristol. De Amerikaanse sportzender ESPN heeft een journalist ontslagen nadat hij de racistische term ‘spleetoog’ had gebruikt boven een online artikel over basketbal. De New York Knicks verloren vrijdag van de New Orleans Hornets met 85-89. Volgens het artikel was dat de schuld van sterspeler Jeremy Lin, de eerste Amerikaanse profbasketballer van Aziatische afkomst. Boven het artikel stond: ‘Chink in the Armor’. Dat betekent ‘Barst in het pantser’. Maar ook: ‘Spleetoog in het harnas’. (AP)

‘Geen Vlaamse Cherso’

Rotterdam. De Vlaamse versie van de realityshow Oh Oh Cherso zou door de commerciële zender 2BE zijn afgelast. Zo melden Belgische kranten op basis van ‘betrouwbare bronnen’ binnen de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), eigenaar van de zender. De VMMa ontkent. De realityserie zou5 maart beginnen. Promofilmpjes staan al online, maar die worden teruggetrokken. Ook de geplande persvoorstelling is afgelast. (NRC)