Kamerleden zien aftreden Job Cohen als persoonlijk drama

Job Cohen toen hij in 2010 zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekend maakte. Foto NRC / Maurice Boyer
Job Cohen toen hij in 2010 zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekend maakte. Foto NRC / Maurice Boyer Job Cohen toen hij in 2010 zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekend maakte. Foto NRC / Maurice Boyer

Hoewel Job Cohen onder hevige druk stond, kwam zijn aftreden toch nog onverwacht. De teneur van de reacties: hij deugt als mens, maar voor het PvdA-lijsttrekkerschap is hij niet in de wieg gelegd. Ook de premier heeft inmiddels gereageerd.

Mark Rutte tegenover de NOS

“Over politieke grenzen heen was het contact altijd goed. Ik heb grote waardering voor de integere en respectvolle wijze waarop Job Cohen vanuit zijn idealen de publieke zaak heeft gediend. Persoonlijk wens ik hem alle goeds voor de toekomst.”

Marleen Barth, PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer

“Cohen is een van de meest integere mensen die ik ken en dat hij tot dit besluit heeft moeten komen, zegt veel over het politieke klimaat en de cultuur op dit moment in Nederland.”

Emile Roemer, fractievoorzitter SP

“Dramatisch voor een sociaal en menselijk politicus. Veel samengewerkt voor een beter Nederland. Wens hem veel succes toe in de toekomst en hoop op voortzetting van de samenwerking tussen PvdA, de SP en iedereen die voor een sociaal Nederland wil strijden.”

Geert Wilders, fractievoorzitter PVV

“Ik heb kennisgenomen van vertrek van Job Cohen als fractievoorzitter PvdA. Het is een interne PvdA-kwestie waar ik niet inhoudelijk op reageer. Ik wens hem overigens persoonlijk het beste toe.”

Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66

“Voor Job Cohen is zijn vertrek in de eerste plaats een grote persoonlijke teleurstelling. Ik heb Job leren kennen als een integer politicus. Ik prijs in hem dat hij er steeds aan vasthield het politieke debat waardig en respectvol te voeren. Ik wens hem het allerbeste voor de toekomst.”

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie:

“Hoewel ik de precieze beweegredenen nog niet ken, kan ik niet anders dan met respect kennisnemen van het besluit van Job Cohen. Grote waardering heb ik voor de wijze waarop hij eerlijk, rustig en realistisch politiek wenste te bedrijven. Ik wens hem alle goeds.”

Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap @JobCohen leren kennen als plezierig mens en altijd prettig samengewerkt. Zeer gewaardeerde collega. Ik heb respect voor zijn besluit (1)

Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Politiek Den Haag verliest met vertrek Cohen integer politicus!

Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij van de Dieren

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme We verliezen met Job Cohen een zeer gewaardeerde en plezierige collega, ik wens hem alle goeds toe voor de toekomst! @jobcohen

Tofik Dibi, Tweede Kamerlid Groenlinks

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Even geen analyses. Sterkte @JobCohen #hetgajegoed

Henk Jan Ormel, Tweede Kamerlid CDA

Twitter avatar henkjanormel Henk Jan Ormel Op werkbezoek in Tunis horen we dat #Cohen aftreedt. Persoonlijk drama; respect voor hem.

Paulus Jansen, Tweede Kamerlid SP

Twitter avatar PaulusJansenSP Paulus Jansen Job Cohen stopt als politiek leider #PvdA . #integriteit alleen onvoldoende om het vol te houden in de leeuwenkuil

Nine Koolman, Tweede Kamerlid SP

Twitter avatar NineKooiman Nine Kooiman Heftig nieuws zeg van aftreden Cohen. Zo’n heftige loopbaan wens je niemand toe.

Jeanine Hennis, Tweede Kamerlid VVD

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis Cohen treedt af als fractieleider PvdA. Ik wens hem oprecht alle goeds toe vr de toekomst. De samenwerking (oa in A’dam) was altijd prettig.

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid GroenLinks

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Wat een dramatisch einde van zijn carriere. #Cohen. Benieuwd wie zich bij de PvdA nu naarboven vecht?

Bart de Liefde, Tweede Kamerlid VVD

Twitter avatar deliefde Bart de Liefde @JeanineHennis: Cohen treedt af als fractieleider PvdA. Ik wens hem oprecht alle goeds toe vr de toekomst…” Daar sluit ik mij bij aan.

Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid VVD

Twitter avatar annewillucas Anne-Wil Lucas Eerlijk verhaal van Cohen. #knap

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66

Twitter avatar annewillucas Anne-Wil Lucas Eerlijk verhaal van Cohen. #knap

Ineke van Gent, Tweede Kamerlid Groenlinks

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent @jobcohen een mooi mens die niet past in huidige politieke klimaat en functie. Dat is jammer voor de politiek en de samenleving. #getergd

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid ChristenUnie

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Altijd triest als je voortijdig vertrekt. Waardering voor de inzet van Job de afgelopen twee jaar. Het scheelde maar circa 30.000 stemmen.