Iran stopt de levering van olie aan Fransen en Britten

Iran reageert daarmee op de aangekondigde boycot van de Europese Unie op Iraanse olie.

Iran heeft de export van olie naar de landen Groot-Brittannië en Frankrijk stopgezet. Dat maakte het ministerie van Olie van het land gisteren bekend.

Iran reageert hiermee op de aankondiging van de Europese Unie om vanaf begin juli geen olie van Iran meer af te nemen. Europa wilde met deze boycot en het bevriezen van tegoeden van de Iraanse Centrale Bank bereiken dat Teheran zijn omstreden nucleaire programma staakt. Met een exportstop zou Iran de Europese boycot voor zijn.

Woensdag berichtte de Iraanse staatstelevisie dat het land de olie-export naar Nederland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland zou hebben gestopt. Dit werd later ontkent door het Iraanse ministerie van Olie.

Gister werd ook bekend dat het land voorbereidingen zou treffen voor de installatie van duizenden nieuwe uraniumcentrifuges vlakbij de stad Qom, in het noordwesten van Iran. Vorig jaar werd daar gebouwd aan een verrijkingsinstallatie.

Inspecteurs gaan deze week opnieuw naar Teheran om over de nucleaire activiteiten van het land te praten. Tijdens een bezoek vorige maand werden ze nog op een aantal plekken geweigerd.

Iran heeft eerder deze week in een officiële brief laten weten dat het bereid is om de gesprekken over zijn nucleaire programma met de Europese Unie te hervatten. BBC, AP