'Iedereen wil meeleven'

„Ik wilde de druk van de ketel halen”, zegt de arts die informatie over prins Johan Friso naar buiten bracht. „Geruchtenvorming had kunnen worden vermeden als elk uur een bulletin naar buiten was gebracht.”

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn werd door haar man Kees Tulleken, neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, bijgepraat over de fysieke conditie van prins Friso. Zijn actie leverde een fel debat op over de positie van artsen: schond Tulleken zijn medisch beroepsgeheim?

U nam contact op met een arts die werkzaam is in het ziekenhuis waar Friso wordt behandeld. Waarom?

Tulleken: „De echtgenote van Friso, prinses Mabel, was vroeger ons buurmeisje. Ik leefde mee met een goede kennis. En dat wilde ik neurochirurg Claudius Thomé duidelijk maken: zeg tegen de familie van Friso dat ik, een Nederlandse neurochirurg en ook anderszins bekend met de familie, in de buurt ben.”

U bood niet alleen uw diensten aan. U informeerde ook naar de toestand van de prins.

„Ja, uiteraard. Het was een gesprek tussen collega’s. Thomé vertelde dat de CT-scan die zes uur na het ongeval gemaakt was, er goed uitzag. Er waren geen tekenen van hersenzwelling.

„Ook meldde hij dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft. Dat vond ik een geruststelling, gezien de berichtgeving op dat moment. Volgens sommige media had de prins wél een fractuur, wat fatale gevolgen kan hebben. Dat incorrecte beeld wilde ik bijstellen. Ik wilde als het ware de druk van de ketel halen.”

U deelde de medische gegevens met uw vrouw, die redacteur is van deze krant. Besefte u dat u daarmee het medisch beroepsgeheim schond?

„Ja, maar dat heeft mij er niet van weerhouden dit toch te doen.

„Thomé heeft mij een aantal dingen verteld over de conditie van de prins. Er zaten positieve berichten bij, zoals de informatie over de CT-scan, en minder positieve. Ik heb alleen die positieve met mijn vrouw gedeeld, omdat ik vond dat er een eind moest komen aan de foutieve berichtgeving.”

Het al dan niet schenden van het beroepsgeheim hangt af van de inhoud van de gedeelde informatie?

„Ja. Als de conditie van de prins slechter was geweest – bijvoorbeeld omdat hij een schedelbasisfractuur had gehad – dan had ik die informatie niet met mijn vrouw gedeeld.”

Veel artsen zijn het niet met u eens. Zij vinden dat u het imago van de gezondheidszorg schade heeft toegebracht.

„Ik heb te goeder trouw gehandeld. Dat je voor zo’n actie berispt kunt worden als arts, dat begrijp ik. Voor een medisch ethicus die zich strikt aan de regels houdt, zal het ontoelaatbaar zijn. Maar soms moet je van protocollen afwijken. Niet alleen om een verkeerd beeld te corrigeren. Maar ook omdat je je als arts niet door angst moeten laten leiden. Bange artsen zijn minderwaardige artsen.”

Had u de medische gegevens ook met een andere journalist gedeeld?

„Ik was er minder snel mee naar buiten gekomen, maar als u mij had gebeld: ja. Het lijkt verdacht, dat begrijp ik wel, omdat Jannetje mijn vrouw is. Maar ik wilde dat het snel en goed naar buiten werd gebracht. Jannetje heeft het verdomd netjes opgeschreven.

„Dat wij twee dagen lang in het brandpunt van de belangstelling stonden, vond ik overigens niet plezierig. Ik ben 71, ik zit hier niet op te wachten. Mijn ego, om het zo maar te zeggen, speelde geen rol.”

De prins is niet buiten levensgevaar. De RVD zegt om die reden geen details over zijn medische situatie naar buiten te willen brengen. In het meest ernstige geval overlijdt hij, terwijl u in een vroeg stadium met hoopvolle berichten naar buiten kwam.

„Dan moet je achteraf concluderen dat het niet meeviel, ja. Dat risico neem je. Maar ik blijf er bij dat ik er goed aan heb gedaan die krankzinnige geruchtenvorming te voorkomen. Dat circus had voorkomen kunnen worden als elk uur een medisch bulletin naar buiten was gebracht. De koninklijke familie is van iedereen, iedereen wil meeleven.”

    • Danielle Pinedo