Gezellig?

Winkelende dikkerds, roodverbrande toeristen en stellen die het gat tussen elkaar niet meer kunnen dichten met een gesprek. De wereldberoemde fotograaf Martin Parr maakt realistische foto’s met een cynische ondertoon.

Nu is hij zelf onderwerp van zo’n soort foto. Parr, hier links afgebeeld, heeft vanaf 24 april een overzichtstentoonstelling in het Gemeente Museum Helmond. Het museum vroeg hem het expositiemateriaal aan te vullen met een nieuwe serie over carnaval in Helmond. Aan fotograaf Martijn van de Griendt de eer om de ‘master at work’ vast te leggen.

Van de Griendt: „Ik ben erg beïnvloed door Parr. Wat mij aantrekt is het cynisme en de treurigheid in zijn werk. Zelf houd ik ook niet van al die ‘blijegezichtenfoto’s’. Als je tegenwoordig een camera op iemand richt zet iedereen een glimlach op. Dat komt door de ‘Facebookgeneratie’. Dit is een foto zoals je mensen vroeger nog kon fotograferen. Je komt als fotograaf wat dichter bij de waarheid.”

Van de Griendt noemt het een voorrecht om met Parr samen te werken. „Ik was mijn grote voorbeeld aan het fotograferen. Nou ja, samenwerken: ik liep twee dagen als een hondje achter hem aan.” Op een gegeven moment vroeg Parr „heel Brits en beleefd” of hij even weg kon gaan. De aanwezigheid van een tweede fotograaf beïnvloedde zijn werk. Van de Griendt heeft toen bovenstaande foto geënsceneerd. „Ik heb deze foto bewust gemaakt omdat Martin Parr een serie heeft gemaakt die Bored Couples heet. Het is geen parodie, noem het liever een eerbetoon.”

Astrid Hendriks (43) ging net even naar de bar, toen Van de Griendt haar echtgenoot vroeg of hij een foto mocht maken. Geen probleem. Bij terugkomst kreeg Hendriks verder geen uitleg, alleen de instructie triest te kijken. „Martin vroeg nog, twee bier, klopt dat wel bij die ene vrouw? Maar ik vind het juist leuk naast dat lege theekopje.”

Lees meer over carnaval op Uit, pagina 26&27