Gewoon weer op de hoogste trede

Schaatsster Ireen Wüst won bij het WK allround in Moskou voor de derde keer de wereldtitel.

Redacteur Schaatsen

Moskou. De zon scheen uitbundig eind oktober in Inzell, maar niet voor Ireen Wüst. Het chagrijn droop van haar gezicht. Geen snelheid in een trainingswedstrijdje over 500 meter, geen goede laatste ronde op de 1.500 meter. Na een seizoen met de wereldtitel allround en twee keer goud bij de WK afstanden moest ze blijkbaar toch weer gewoon op nul beginnen. Coach Gerard Kemkers sprak van „een lastige puzzel”. Twijfels alom.

Maar vier maanden later stond Wüst in Moskou ‘gewoon’ weer stralend op de hoogste trede van het podium, geflankeerd door de wereldtoppers Martiná Sáblíková (zilver) en Christine Nesbitt (brons). Voor de derde keer in haar carrière is Wüst de beste allroundster ter wereld.

Als topsportster is de 25-jarige Wüst door alle wateren gewassen. Een vroege piek als opkomend talent, met olympisch goud (2006, op de 3.000 meter), een wereldtitel allround in Heerenveen (2007) en twee keer goud bij de WK afstanden (1.000 en 1.500 meter). Dan fysieke problemen en angst om te falen. Toch blijven knokken, haar handelsmerk sinds ze als dertienjarige haar vader zag uitvallen in de Elfstedentocht. Met een tweede keer olympisch goud (2010, 1.500 meter) als beloning. Maar intussen waren niet alle problemen over. Ze moest wennen aan de belangstelling voor haar privéleven, bezocht zonder dat zelfs haar familie dat wist een half jaar een psycholoog. Pas vorig seizoen, toen ze de wereldtitel allround won in Calgary, kwam de bevrijding. Het meisje was een vrouw geworden, beaamde ze toen.

Maar de topsportster van het allerhoogste niveau is in het geval van Wüst niet automatisch een topschaatsster die allroundtitels wint. Elk jaar opnieuw begint in oktober haar gevecht, haar puzzel zoals coach Kemkers dat noemt. Samen met tweede trainer Bart Veldkamp is zijn rol rol daarbij van cruciaal belang. „Ireen heeft een moeilijk perspectief”, zegt Kemkers. „Ze wil wereldkampioen worden op 1.000, 1.500 en 3.000 meter, eventueel het WK sprint rijden én het WK allround winnen. Haar bereik ligt dus van 500 tot en met 5.000 meter. We maken de keuze om zo lang mogelijk volume en duurtraining te doen. Dan snel worden in korte tijd. En tegelijkertijd waarborgen dat ze de vijf kilometer nog steeds kan doorkomen. Dat is het ingewikkelde.”

Wüst gaat pas echt goed schaatsen als ze wint aan snelheid. Vandaar de teleurstelling toen ze zich bij het NK sprint tussen Kerst en Nieuwjaar niet wist te plaatsen voor het WK sprint. Bij het EK op het buitenijs in Boedapest bleek haar techniek nog niet goed genoeg om Sáblíková en Claudia Pechstein bij te houden op de lange afstanden.

Gelukkig was daar de strohalm van eerste reserve voor het wereldkampioenschap sprint. Ze maakte de lange reis naar Calgary, om daar op hoogte eindelijk de gewenste snelheidstraining te kunnen doen. En zie, daar was ineens de perfecte techniek. Ook in langere duurtrainingen vloog ze door de Olympic Oval. In alle anonimiteit, maar zelf wist ze dat het eindelijk goed zat.

Thuis was er van vermoeidheid even twijfel dat de vorm misschien weg was. „Maar mijn coaches trokken me er toen goed doorheen.” Alweer een anonieme 39,5 in Thialf was de bevestiging voor wat de wereld vorige week bij wereldbekerwedstrijden in Hamar kon zien: Wüst versloeg Nesbitt op de 1.500 meter en bleef op de drie kilometer in schitterende stijl vlak bij Sáblíková. „Hier hoef ik niet te winnen, als ik volgende week maar win.”

Bij het WK in Moskou paste de puzzel helemaal. Nog meer dan anders bleken vooral haar lange afstanden van grote klasse. „Geweldige race”, riep ze na de drie kilometer, waarbij ze nipt verloor van Sáblíková, maar de rest ver achter zich liet. Op de vijf kilometer leidde ze zelfs brutaal tot over de helft in haar tweede rechtstreekse duel met de Tsjechische. Dan mocht ze op de 500 en 1.500 meter gerust verliezen van Nesbitt. De Canadese hoefde ze op de lange afstanden niet te vrezen. „Als een echte allroundster”, becommentarieerde Wüst haar titel voldaan.

    • Maarten Scholten