Geen staatsobligaties opgekocht door ECB

De Europese Centrale Bank heeft afgelopen week geen staatsobligaties opgekocht van zwakke eurolanden als Griekenland, Italië en Spanje. Het is voor het eerst in ongeveer anderhalf jaar dat dit gebeurt.

De ECB koopt de schuldpapieren sinds 2008 het op om de rente hierop te verlagen en betaalbaar te houden voor de autoriteiten. Zo probeert de ECB de financiële markten enigszins onder controle te houden. De instantie heeft in twee jaar voor 219,5 miljard euro aan obligaties gekocht.

Afgelopen week waren de aankopen al geslonken tot een verwaarloosbaar bedrag van 59 miljoen euro, zo meldt persbureau AP. Door hier nu volledig mee te stoppen is het programma beëindigd waarmee noodlijdende landen sinds augustus relatief voordeling geld konden lenen bij de ECB.

Volgens de ECB hebben de genoemde landen inmiddels voldoende manieren om zelf kapitaal te vergaren, waardoor het opkopen van de obligaties minder noodzakelijk is geworden. De Europese ministers van Financiën vergaderen vanavond over nieuwe noodhulp aan Griekenland van 130 miljard euro.

Het hoofd van de Europese Centrale bank, Mario Draghi, meldde in december nog dat het inkopen van staatsobligaties door de ECB om de hoge rentes hierop te drukken “tijdelijk” is en “beperkt” blijft. De ECB begon in augustus met het opkopen van schuldenpapieren van Italië om de rente hierop te verlagen en betaalbaar te houden voor de Italiaanse autoriteiten.

    • Annemarie Coevert