Espresso met Rick Santorum

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum dragen oude mensen in Nederland polsbandjes met daarop de tekst: ‘Geen euthanasie alsjeblieft’. ‘Ben je boven de zeventig en draag je niet zo’n bandje?’ zegt Santorum bij een espresso. ‘Dan is de kans groot dat er een dodelijke injectiespuit in je arm wordt geplant.’

Foto AP / Eric Gay

Euthanasie

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum dragen oude mensen in Nederland polsbandjes met daarop de tekst: ‘Geen euthanasie alsjeblieft’. ‘Ben je boven de zeventig en draag je niet zo’n bandje?’ zegt Santorum bij een espresso. ‘Dan is de kans groot dat er een dodelijke injectiespuit in je arm wordt geplant.’ Klopt het dat hij denkt dat de helft van alle gevallen van euthanasie niet vrijwillig is? ‘Santorum knikt. ‘Bejaarden worden in Nederland gedwongen geëuthanaseerd,’ zegt hij. ‘Er is zelfs een meldpunt waar je Poolse senioren kunt aanmelden waar je van afwilt.’ De Republikeinse presidentskandidaat neemt een slokje espresso. ‘Het heeft de PVV zelfs vier zetels opgeleverd.’

Rick Santorum vertelde tijdens een forumdebat in Missouri dat tien procent van alle sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door euthanasie. ‘Daarom durven bejaarden nauwelijks nog naar het ziekenhuis,’ legt hij uit. ‘De kans dat je in leven blijft is groter als je met een longontsteking thuisblijft.’ Wat vindt hij van euthanasie op homoseksuele bejaarden? ‘Ik ben een tegenstander van zowel homoseksualiteit als euthanasie,’ antwoordt Santorum. ‘Maar ik vind euthanasie en homoseksualiteit goed samengaan.’

    • Ernest van der Kwast