Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Enkele hindernissen voor nieuwe noodhulp Griekenland’

The euro sign is reflected in a window of EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 20, 2012. Leaders from Germany, Italy and Greece have said they are optimistic that the deal on a second massive bailout for Athens can be clinched at a meeting of EU finance ministers on Monday after months of delay, but critics have expressed doubts over Greek political leaders' commitment to austerity and there are still difficult details to be ironed out. (AP Photo/Virginia Mayo)
The euro sign is reflected in a window of EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 20, 2012. Leaders from Germany, Italy and Greece have said they are optimistic that the deal on a second massive bailout for Athens can be clinched at a meeting of EU finance ministers on Monday after months of delay, but critics have expressed doubts over Greek political leaders' commitment to austerity and there are still difficult details to be ironed out. (AP Photo/Virginia Mayo) Het hoofdkwartier in Brussel waar vandaag het overleg tussen de ministers van Financiën plaatsvindt. Foto AP / Virginia Mayo

EU-landen moeten vandaag onder andere nog een akkoord bereiken over de hoogte van het verlies dat privé-obligatiehouders moeten gaan nemen, voordat de partijen een nieuw noodfonds aan Griekenland kunnen steunen.

Dat meldt een anonieme bron binnen het Griekse ministerie van Financiën vandaag aan persbureau Reuters. Later vandaag komt de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën bijeen en wordt er een besluit genomen over de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka – de ECB, de Europese Commissie en het IMF. Wordt deze steun niet gegeven, dan gaat Griekenland hoogstwaarschijnlijk failliet.

ECB bereid rente te verlagen

Volgens deze bron lijkt het erop dat er binnen de eurogroep inmiddels een overeenkomst is over verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) op de Griekse schulden. Daarbij zou de ECB zou bereid zijn een deel van de waarde van Griekse staatsobligaties kwijt te schelden. Met deze stap doet de ECB een belangrijke concessie, die de schulden van Griekenland mogelijk met zo’n elf miljard euro verkleint.

Het is voor Europa van belang dat er strenger toezicht komt op het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen door Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep enkele dagen geleden gezegd. De vergadering van de ministers zou vorige week al een besluit nemen over een tweede noodlening. Omdat Athene nog niet aan alle eisen voldoet kon dat besluit nog niet worden genomen, en werd het uitgesteld naar vandaag. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, was het nog niet duidelijk hoe Griekenland de toegezegde 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen gaat uitvoeren.

‘Griekenland heeft aangetoond de noodlening nodig te hebben’

Griekenland heeft aangetoond dat het de noodlening van 130 miljard euro hard nodig heeft, zei voorzitter Jean-Claude Juncker een dag na de uitgestelde vergadering. Toch zijn extra garanties nodig. Het land heeft er wel goed aan gedaan uit te werken hoe dit jaar nog eens 325 miljoen euro extra wordt bezuinigd, aldus de Luxemburger. Hij zei er op te vertrouwen dat de ministers ‘alle noodzakelijke beslissingen zullen nemen’ in hun vergadering vandaag over de noodlening.

De Griekse regering bereikte drie dagen geleden een overeenkomst over hoe Griekenland 325 miljoen aan extra bezuinigingen kan doorvoeren. Vandaag zouden er meer details over dit akkoord worden vrijgegeven.

Om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen, heeft Griekenland de miljardenlening van Europa nodig. In maart moet de Griekse staat 14,5 miljard euro aan rente en aflossingen op zijn staatsobligaties betalen. Zonder de 130 miljard van de noodlening is Athene daartoe niet in staat en gaat Griekenland failliet.