Dwergkameleon nieuwste minibeest van Madagaskar

Toegegeven, de minikameleon op het luciferkopje is een jonkie. Maar met een kop-romplengte van zestien millimeter zijn ook de volwassen diertjes minuscuul. Vorige week beschreven biologen de kameleon in het tijdschrift PLoS ONE. Zij gaven hem de naam Brookesia micra.De biologen ontdekten het dwergreptiel op Nosy Hara, een mini-eilandje voor de kust van Madagaskar. De oppervlakte van Nosy Hara is 3 vierkante kilometer, net iets groter dan Rottumeroog. Dat een eilandbestaan diersoorten kleiner kan maken is bekend onder biologen. In de regel moeten eilandbewoners het stellen met minder voedsel en kleinere territoria. Dwergen zijn er dus in het voordeel. Op Madagaskar komen inderdaad dwergkikkers en dwergmaki’s voor. In hun artikel schrijven de onderzoekers dat de voorouders van deze minikameleon wellicht dubbel zijn getroffen door het eilandeffect: eerst door Madagaskar, daarna door Nosy Hara. Naast B. micra beschrijven de biologen in hetzelfde artikel nog drie andere dwergkameleons die nieuw zijn voor de wetenschap. Net op tijd, want de natuurlijke habitat van twee van deze soorten wordt door houtkap bedreigd. Eén kameleonsoort kreeg daarom de soortnaam B. tristis. De andere werd B. desperata. Gelukkig zagen de onderzoekers reden om de vierde kameleonsoort die zij ontdekten B. confidens te dopen. Het diertje leeft in een afgelegen karstlandschap. De biologen hebben hoop dat deze soort de ontbossing van Madagaskar overleeft. nrc