Duits parlement stemt 18 maart over nieuwe president

Joachim Gauck met zijn partner Daniela Schadt. Foto AFP / Johannes Eisele

Het Duitse parlement kiest op 18 maart in een speciale zitting de opvolger voor de vrijdag afgetreden president Christian Wulff. Dat heeft Bondsdag-voorzitter Norbert Lammert vandaag gemeld aan persbureau AP.

Wulff trad afgelopen vrijdag per direct af als president. Als verklaring gaf hij dat het vertrouwen in zijn presidentschap recent sterk is aangetast wegens aantijgingen van vriendjespolitiek. Wulff veroorzaakte eind vorig jaar ophef om een lening die hij heeft aangenomen van 500.000 euro. Hij zou hierover het parlement van de deelstaat Nedersaksen hebben misleid toen hij daar nog minister-president was.

Stemming slechts formaliteit

De stemming over de nieuwe president wordt gezien als formaliteit, omdat de Duitse regeringspartijen en de belangrijkste oppositiepartijen gisteravond hebben afgesproken de voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist Joachim Gauck (72) voor te dragen voor de grotendeels ceremoniële positie. Merkel heeft toen haar steun uitgesproken voor Gauck, die in eerste instantie werd voorgedragen door oppositiepartij SPD.

De oppositie droeg Gauck ook twee jaar geleden voor, maar Merkel ging daar toen nog tegenin met haar haar eigen kandidaat, Wulff. Joost van der Vaart, correspondent voor NRC Handelsblad noemde dit een zeer opmerkelijk besluit van de bondskanselier:

“Door nu wel in te stemmen met de oud-activist Gauck erkent ze impliciet dat haar beslissing van twee jaar terug een fout is geweest, en dat Gauck de betere kandidaat is. Met dit besluit springt ze dus over haar eigen schaduw heen. Dat is een uniek gebaar voor iemand met zoveel invloed als Merkel.”

De 73-jarige Gauck geniet in Duitsland veel aanzien door zijn verleden als dominee en activist volgens Van der Vaart:

“Gauck staat bekend als een man met een enorm moreel gezag. Hij was sterk betrokken bij de val van de Berlijnse muur als activist in de DDR. Tijdens de periode hierna werd hij de eerste directeur van de Stasi-archieven en heeft dus in zijn leven veel voor Duitsland betekend.”

    • Annemarie Coevert