Dissidente Birmese monnik wordt weer vervolgd

De Birmese dissident Shin Gambira (33) moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij was in januari vrijgelaten. Als een van de leiders van de opstand in 2007 was hij een van de prominentste politieke gevangenen aan wie de Birmese regering amnestie verleende. Op 10 februari werd hij opnieuw voor een paar uur opgepakt.

Volgens de autoriteiten heeft de monnik illegaal gelogeerd in een klooster dat de regering had gesloten. Ook in twee andere verzegelde kloosters zou hij hebben ‘ingebroken’.

Gambira zou het klooster in Rangoon waar hij ‘illegaal’ verbleef weer hebben willen openen, nadat de regering het tijdens de opstand had gesloten. Volgens de Engelstalige staatskrant New Light of Myanmar was hij op het matje geroepen door de hoogste raad van boeddhistische monniken. Toen hij weigerde te luisteren en hun per brief verweet dat ze niets hebben gedaan om 43 gevangen monniken vrij te krijgen, „waren juridische stappen nodig”.

De nieuwe rechtszaak wijst erop dat de democratisering van Birma een fragiel proces is. De civiele regering die vorig jaar de militaire junta verving, voerde het afgelopen halfjaar verregaande hervormingen door. Ook liet zij een aanzienlijk aantal politieke gevangenen vrij. Maar de autoriteiten blijven huiverig voor dissidenten als Gambira.

Gambira bleef na zijn vrijlating kritisch over de nieuwe regering. In interviews verklaarde hij niet te geloven dat de hervormingen blijvend zijn en dat de regering nog excuses moet aanbieden aan de boeddhistische geestelijkheid voor het geweld tegen monniken in 2007.

Ook vertelde hij hoe de militaire inlichtingendienst hem in elkaar had geslagen nadat hij aan het eind van dat jaar was opgepakt. Hij werd veroordeeld tot 68 jaar gevangenisstraf, waarvan 12 jaar dwangarbeid.

Intussen vindt oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie dat zij wordt beperkt in haar campagne voor de tussentijdse parlementsverkiezingen op 1 april.

Oppositieleider Aung San Suu Kyi zal bij die verkiezingen proberen een zetel in het parlement te behalen. Maar zij mag van de autoriteiten geen massabijeenkomsten in stadions organiseren, wat haar campagne belemmert. Bij elke verkiezingsbijeenkomst trekt ‘the Lady’ duizenden aanhangers.