‘Dertig doden bij aanval op markt Nigeria’

Caption: Farm produce are seen with burnt patches after a blast at Gomboru local market on Monday, in Nigeria's northern city Maiduguri February 7, 2012. REUTERS/Stringer(NIGERIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Verbrandde marktwaren na een aanslag op een markt in Maiduguri, 7 februari 2012. Foto Reuters

Bij een aanval op een markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn zeker dertig doden gevallen. Het leger zou zeker acht aanvallers hebben doodgeschoten.

Dat melden ziekenhuisbronnen aan persbureau AFP. Vermoedelijk is de islamistische sekte Boko Haram verantwoordelijk voor de aanval. Het leger laat weten dat het drie autobommen onschadelijk heeft gemaakt die ingezet werden bij de aanval, meldt persbureau Reuters.

De afgelopen maanden worden in heel Nigeria op regelmatige basis aanslagen gepleegd die toegeschreven worden aan Boko Haram. Dit jaar alleen al zouden zo’n tweehonderd mensen zijn omgekomen bij aanslagen door de organisatie. De vermeende leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dreigde in januari al met meer geweld en het kidnappen van ordehandhavers.

Maiduguri is de stad waar het voor de islamitische radicale sekte allemaal begon in 2009. Als reactie op westerse culturele invloeden worden sindsdien daar maar ook op andere plaatsen aanslagen gepleegd. Boko Haram wil in heel Nigeria de islamitische sharia-wetgeving invoeren, ook voor christenen. Nu is het nog zo dat de sharia alleen van toepassing is op moslims.

    • Hans Klis