De realiteit voor miljoenen met een pensioen: een lagere uitkering dreigt

Als de financiële situatie op de beurzen niet verbetert en de rente zo laag blijft, moet een kwart van de pensioenfondsen in april de uitkeringen verlagen. Een ongekende maatregel die velen zal treffen, van glazenwasser tot ingenieur.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), had er vorige maand al voor gewaarschuwd: pensioenfondsen zullen in februari massaal kortingen op pensioenen moeten aankondigen. Vanochtend is die waarschuwing realiteit geworden voor 7,5 miljoen deelnemers in pensioenfondsen.

Als de beurzen dit jaar niet aantrekken en de rente historisch laag blijft, moeten 103 pensioenfondsen in april 2013 de pensioenuitkeringen verlagen. Tegelijkertijd wordt de pensioenopbouw van werkende deelnemers verkleind.

Het is een ongekende maatregel. Niet eerder moest een kwart van de pensioenfondsen zo’n ingreep aankondigen. Onder de fondsen die in 2013 mogelijk moeten korten, zijn pensioenfondsen van alle rangen en standen. De ingenieurs van Arcadis kunnen rekenen op een lager pensioen, net als de consultants van CapGemini, dierenartsen, notarissen, apothekers, glazenwassers, supermarktpersoneel van Super de Boer, kappers, drukkers, metaalbewerkers, en intercedenten van uitzendbedrijf Randstad.

Toezichthouder DNB maakte vanochtend bekend hoeveel fondsen moeten korten. De Pensioenfederatie, de belangenvereniging van pensioenfondsen, publiceerde vervolgens een lijst met 80 fondsen en hun voorgenomen korting. Gemiddeld raken de 7,5 miljoen getroffen deelnemers 2,3 procent van hun aanvullend pensioen kwijt, zo berekende DNB. Van die 103 fondsen willen er 34 meer dan 7 procent korten.

Acht fondsen (29.000 deelnemers) korten al per april van dit jaar, gemiddeld 6,8 procent. Naast de 103 fondsen die mogelijk korten in 2013, zijn er 14 fondsen die op andere manieren herstel van hun dekkingsgraad zoeken. Ze verhogen bijvoorbeeld premies of de werkgever stort bij in het pensioenfonds.

Het koopkrachtverlies voor gepensioneerden blijft volgens de Pensioenfederatie ‘beperkt’ tot enkele procenten doordat het staatspensioen AOW, veelal de helft van het pensioeninkomen, de komende jaren wordt verhoogd. In de praktijk komen de kortingen volgens een woordvoerder van de federatie voor de meeste pensioendeelnemers neer op „enkele euro’s tot een paar tientjes in de maand”. Juist degenen met een laag aanvullend pensioen gaan er procentueel weinig op achteruit omdat de AOW het overgrote deel van hun pensioen vormt.

De kortingen variëren van 0,5 procent tot bijna 12 procent. Grote verlagingen zijn er bij de pensioenfondsen in de metaalsector. Andere uitschieters zijn de pensioenfondsen Alkor-Draka (7 tot 11,9 procent), Ballast Nedam (7 procent), CapGemini (8,9 procent), Datawell (10,9 procent), Super de Boer (7 procent), Rockwool (7 procent) en Royal Leerdam (7 procent). Hoewel driekwart van de fondsen volgend jaar niet hoeft te korten, staan volgens DNB maar weinig fondsen er rooskleurig voor. De fondsen die het goed doen, hadden volgens een DNB-woordvoerder al een hoge dekkingsgraad toen de crisis uitbrak. Andere fondsen, vaak ondernemingsfondsen, konden overeind blijven nadat werkgevers hadden bijgestort.

Pensioenfondsen in de problemen wijten de lage dekkingsgraad vooral aan de historisch lage rentestand. Daarnaast speelt de stijgende levensverwachting veel fondsen parten.

In het nieuws: pagina 4-5