De kwestie

British boxer Dereck Chisora reacts after his fight against Ukrainian WBC World Champion Vitali Klitschko in the WBC World Heavyweight Championship in the Olympic hall in Munich on Saturday, February 18, 2012. Chisora was arrested on Sunday by Munich police in the wake of a brawl with ex-champion David Haye at a post-fight press conference after Chisora lost the title fight to Vitali Klitschko. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE AFP

Zaterdag won bokser Vitali Klitsjko in München de wereldtitel zwaargewicht bij de WBC, de oudste internationale boksbond. Hij versloeg de Brit Dereck Chisora. Wie is Klitsjko?

De veertigjarige Oekraïner, bijgenaamd ‘Doctor Iron Fist’, komt oorspronkelijk uit het kickboksen. In 1995 stapte Klitsjko, zoon van een Oekraïense luchtmachtkolonel, over naar het reguliere boksen. Van de 46 partijen won hij er 44, waarvan maar liefst 40 op knock-out. Hij verdedigde zaterdag voor de tiende maal succesvol zijn WBC-wereldtitel. Zijn vijf jaar jongere broer Wladimir is titelhouder in het zwaargewicht bij de vier andere wereldbonden (WBO, IBF, IBO en WBA), en mag zich de beste bokser ter wereld noemen. Beide broers hebben al meermalen laten weten nimmer tegen elkaar te zullen aantreden. Moeder Nadezdha zou een hartverzakking krijgen, zo wil het verhaal. De broers lijken zo weggelopen uit de vermaarde Rocky-filmcyclus van Sylvester Stallone: twee gebeeldhouwde sporters, met armen en benen als boomstammen, en imposante spieren die als staalkabels over het lichaam meanderen. Karakteristiek zijn ook hun bijna vierkante hoofden, die de sfeer van de gestaalde kaders van het eens zo oppermachtige Sovjet-sportrijk oproepen.

Wat gebeurde er rond het titelgevecht in München?

Genoeg. Chisora gaf bij de weging vóór het gevecht Klitsjko een klap. Door zijn gedrag werd Chisora bij opkomst voor het gevecht uitgefloten, waarna hij er een schepje bovenop deed door de broer van Klitsjko in het gezicht te spugen. Na afloop liep het bij de persconferentie uit de hand. Chisora kreeg eerst een woordenwisseling met oud-topbokser David Haye, in München tv-commentator. Dat liep uit op een handgemeen waarbij Chisora Haye dreigde neer te schieten.

Wat gebeurde er met Chisora?

Na de aanvaring werd hij samen met zijn coach Don Charles op het vliegveld van München aangehouden en meegenomen voor verhoor. Gisteravond werden ze vrijgelaten.