Cohen: ik was onvoldoende effectief

Cohen licht zijn besluit op het partijkantoor van de PvdA toe. Screenshot NOS

Cohen vindt dat hij onvoldoende effectief was om door te gaan als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Dat zei hij vanmiddag op de persconferentie waarin hij zijn besluit om met onmiddellijke ingang terug te treden als politiek leider toelichtte.

Cohen had de hoop dat hij meer in zijn rol zou groeien. Anders was hij naar eigen zeggen al eerder opgestapt.

Cohen:

“Ik moet helaas vaststellen dat ik er onvoldoende in ben geslaagd de weg naar een fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen. Je moet voldoende effectief zijn en een perspectief kunnen bieden. Daar heb ik dit weekend nog eens goed over nagedacht. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik dat onvoldoende kan. (…) De vraag voor mij was: slaag ik erin om het tij, dat niet gunstig was, om dat tij te keren? En als je dat niet kan, dan moet je zeggen: stoppen.”

Het stelt Cohen teleur dat hij niet heeft kunnen voldoen aan de “soms te hoge verwachtingen” die men van hem had.

“Ik reken mij dat aan. Maar het gaat uiteindelijk niet om mij.”

Cohen: zeker was er onrust in de fractie

Cohen bevestigde dat er onrust was binnen de fractie. Maar het interview in Trouw was “één van de dingen”, volgens hem. In de toekomst wil Cohen zijn bijdrage blijven leveren voor de sociaal-democratie. Wat hij hierna gaat doen, is nog niet bekend.

Na het laatste antwoord van Cohen volgde een luid applaus van de aanwezige pers en partijleden.

Spekman: half maart wordt een nieuwe fractievoorzitter gekozen

Partijvoorzitter Hans Spekman kondigde aan dat de nieuwe fractievoorzitter half maart wordt gekozen tijdens een een partijcongres. De leden kunnen dan een “zwaarwegend advies” uitbrengen. Kamerleden kunnen zich van tevoren kandidaat stellen.

Als de volgende verkiezingen in zicht komen, wordt er opnieuw een verkiezing gehouden, waarbij de lijsttrekker wordt gekozen. Volgens Spekman is het niet vreemd dat de PvdA-leden feitelijk twee keer binnen korte tijd een leider moeten kiezen.

“Dat hoort juist zo, we zijn een ledenpartij.”

Cohen kwam donderdag onder vuur te liggen na een duo-interview met Spekman in Trouw. Daarin schuurde Cohen naar de mening van onder meer Kamerlid Frans Timmermans iets te nadrukkelijk tegen de SP aan. Een door Timmermans naar de fractie verstuurde kritische mail lekte uit.

    • Marije Willems