brief uit Senegal

Deze week kiest Segenal een president. De populaire zanger Youssou N’Dour is uitgesloten als kandidaat, de volgens de grondwet uitgeregeerde Abdoulaye Wade mag nog eens op, als ‘uitzondering’.

Oproep tot protest:

Soro Diop, in Le Quotidien uit Dakar:

„De protesten die volgden op de bekendmaking van de bekrachtiging van de kandidatuur van president Wade vormen het bewijs van de breuk tussen het volk en een regime dat gebukt gaat onder een schrijnende impopulariteit. Dat het Constitutioneel Gerechtshof de controversiële kandidatuur van Wade heeft bekrachtigd, leidt tot een voldongen feit: Wade zal nooit meer op vreedzame wijze kunnen regeren, en niets zal zijn legitimiteit kunnen bevestigen ten overstaan van een volk dat de buik vol heeft van dit wanbestuur. Hoe deze geschiedenis ook zal aflopen, Wade zal nooit meer leiding kunnen geven aan dit land zonder zich te bedienen van geweren en bajonetten. Onverantwoordelijke hooggeplaatsten, die rijk zijn geworden dankzij het bloed en het zweet van het volk, hebben de microfoon gegrepen om de demonstranten te beschimpen en een explosieve situatie te bagatelliseren, die vooral door jongeren wordt gedragen en makkelijk zou kunnen uitlopen op een volksopstand. Vast als zij zitten in hun blindheid, hebben ze geen enkele les getrokken uit de recente gebeurtenissen die andere landen tijdens de Arabische lente in hun greep hebben genomen. Dit alles getuigt van de doortraptheid die sommigen kunnen bereiken om maar aan hun vraatzuchtige macht vast te houden.”

Oproep tot kalmte:

Malik Sy, op Le Sénégalais.net :

„Burgers, bereid u voor op het ergste. Een stille dreiging hangt boven Senegal. Operatie ‘Taakaal deuk bi’ (laten we het land in de fik steken), beraamd door bepaalde politici, is van start gegaan. Er hangt een zinderende spanning, onder het toeziend oog van de media die wachten op de chaos die is beloofd door bepaalde ‘mensenrechtenorganisaties’. In feite gaat het hierbij om pure onruststokers, wier politieke neutraliteit in het vuur van hun persoonlijke ambities ten onder gaat. Als je de binnenlandse en de buitenlandse pers mag geloven, en als je luistert naar onze politici en naar militanten van verschillende kanten, kun je de indruk krijgen dat door het besluit van het Constitutioneel Gerechtshof het laatste uur van Senegal heeft geslagen. De auteurs van deze aanval hebben de pyromanen letterlijk genomen: ‘De afwijzing van de kandidatuur of de chaos.’ We zijn op het punt aanbeland waarop een vroegere winnaar van een Gouden Plaat, befaamd om zijn ‘kronkeligheid’ (Youssou N’Dour), en een vroegere winnares van de Gouden Schaar (Diouma Dieng), die bekender is door haar ondersteuning van de vrouwenborst dan door haar ideeën, pretenderen Senegal te kunnen leiden. Laten we vertrouwen hebben in de politieke rijpheid van de Senegalezen. Senegal is een democratisch land met een vrije pers en vrije burgers. We mogen niet bang zijn voor het algemeen stemrecht, het grootste democratisch wapen dat er is.”

De artikelen zijn te lezen in het tijdschrift 360, een selectie uit de internationale pers (360mag.nl).